Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, saps que és el metavers?
L’any 1992, l’escriptor Neal Stephenson publica Snow Crash, considerada una de les primeres obres adscrites al moviment Cyberpunk. Aquesta novel·la de ciència-ficció explica les peripècies d’un pirata informàtic, entre mems, virus informàtics, de llenguatges de programació i algunes anades d’olla tecnològiques, com els Rat Things, uns guàrdies cibernètics de seguretat personal o els Smartwheels, unes rodes intel·ligents, capaces d’adaptar-se ales diferents superfícies irregulars.
És aquí on també s’atreveix a imaginar l’evolució d’internet, aventurant-se amb l’aparició d’una nova societat, el Metaverse, on les persones estan representades per avatars i interactuen les unes amb les altres, dins d’una realitat digital compartida, en 3D. De manera semblant con funciona un joc multijugador massiu en línia, dels que existeixen actualment.
Doncs vora trenta anys més tard, les grans empreses del sector tecnològic han recuperat aquesta idea de concebre un entorn virtual col·lectiu compartit i persistent, que va més enllà de l’univers analògic, aprofitant les capacitats de les tecnologies d’internet, la realitat virtual i l’augmentada.

La lluita ha començat per ser el primer a encetar aquest nou capítol de la història d’internet i de la tecnologia. Entre els qui somnien en fer-ho realitat, destaca Mark Zuckerberg.
Facebook està mudant el seu objectiu de connectar persones a través de la seua xarxa social per centrar-se en desenvolupament del metavers. I no perd el temps. A hores d’ara ja ha anunciat amb el disseny de nous ginys que permeten que les seues usuàries puguin gaudir de les primeres experiències, que ja no semblen tan futuristes.
Facebook Portal és una pantalla, amb càmera i micro intel·ligents per fer videotrucades. Utilitza la intel·ligència artificial per reconèixer la persona que hi ha a l’enquadrament, mantenint-la al centre automàticament, encara que es mogui per l’habitació. També millorar el so de la veu de qui parla, reduint el soroll ambiental i de fons.
Facebook Horizon és una plataforma social per a realitat virtual on hom pot construir i explorar diferents escenaris, socialitzant-se amb les altres usuàries, a l’estil de Second Life.
Per accedir la versió beta, et farà falta Oculus Quest 2, el casc de realitat virtual fabricat per la companyia, i que està equipat amb una pantalla OLED, un sistema d’àudio cinematogràfic 3D i sensors per registrar els moviments de qui el porta posat.
Amb tota això, tant de bo no oblidem que estem dotades de sèrie amb el dispositiu més ponent, barat i sense cap mena de restricció ni límits, per moure’ns per universos alternatius: la imaginació!
Pingback: #NotaDeVeu 0067 | Saps que és el CatVers?