Inici » #NotadeVeu 0060 | Saps que a internet també hi ha boira?

#NotadeVeu 0060 | Saps que a internet també hi ha boira?

Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, saps que a internet també hi ha boira?

La boira ja fa uns dies que s’ha instal·lat a les nostres contrades.  Amb fans i retractores a parts iguals, sens dubte ja forma part de l’ADN de la Plana de Lleida. Malgrat això, la boira no és un fet exclusiu de casa nostra. I de mica en mica, s’ha anat estenent per les xarxes.

Núvols i boires

A hores d’ara, ben segur que coneixes el model de computació al núvol. És el que facilita la gestió de dades i recursos, de manera remota, a través d’internet. Les gegantines granges de servidors, amb ordinadors engreixats amb les dades de les usuàries de plataformes, serveis o aplicacions digitals, s’encarreguen de desar-les, processar-les i distribuir-les.

Doncs, la computació de boira o bogging – que s’inspira amb al·legoria d’un núvol prop del terra- suposa una evolució d’aquest concepte. 

En lloc d’agrupar totes les dades i les aplicacions en una mateixa ubicació, que pot ser a l’altre extrem del planeta, busca descentralitzar aquesta estructura, superant la dependència dels servidors centrals.

Distribuint les peticions i les tasques cap als extrems de les xarxes, mitjançant passarel·les intel·ligents que gestionen les peticions dels dispositius.

Així, les dades, l’emmagatzematge i les aplicacions es distribueixen en la ubicació més lògica i eficient entre la font de dades i el núvol, per contrarestar la creixent congestió de les xarxes.

I si aquestes es processen en dispositius locals o propers físicament, en lloc d’haver-les d’enviar a l’altra punta de món per fer-ho, s’aconsegueix reduir els costos de funcionament i el temps de resposta.

De la mateixa manera, suposa una important millora en la sostenibilitat, la privacitat i la seguretat del tractament de la informació transportada per al seu processament, anàlisi i emmagatzematge.

Núvol de serveis i dispositius sobre una ciutat emboirada

Esdevé més necessari encara, amb la irrupció de milers de milions de dispositius intel·ligents i la convergència de noves connexions entre persones, objectes, dades i processos configurant l’anomenada Internet de les coses:  Xarxes intel·ligents, ciutats intel·ligents, edificis intel·ligents, xarxes de vehicles intel·ligents,… que requereixen eines capaces d’analitzar les dades, preveient les necessitats de les usuàries i oferir-los respostes personalitzades.

I ♡ boira

Aprofito aquesta nota de veu, per fer falca -mai spam- del projecte de les amigues de Boira Experience, que des de fa una bona colla d’anys defensen el valor identitari de boira i de tot allò que s’hi amaga. Proposen experiències de descoberta i tast dels patrimonis, paisatges i camins, cultura… de casa nostra. Les trobareu a boiraexperience.cat

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *