Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, saps com funcionen els mitjans per comunicar-se i interactuar amb nosaltres?
La UNESCO proposa l’ús del terme Alfabetització Mediàtica i Informacional (AMI) per agrupar les competències i destreses que cal considerar per alfabetitzar-se en ple segle XXI.
Això doncs, l’alfabetització mediàtica digital vol reflexionar en el rol i la influència dels mitjans en les nostres vides, i té la missió d’ensenyar-nos a accedir, analitzar i avaluar de manera crítica, els missatges que difonen.
Per altra banda, l’alfabetització informacional digital afavoreix l’accés eficient a la informació i capacita a les persones per la generació, cerca, avaluació i utilització de fonts d’informació adequades, de manera ètica i segura.
Ambdues són dues competències clau al llarg de la nostra vida i per això, es recomana mantenir una actitud d’aprenentatge permanent, començant a les escoles i els instituts. En aquesta direcció, s’ha creat l’eina EduMediaTest que facilita que l’alumnat d’entre 14 i 18 anys pugui avaluar el seu nivell de competència mediàtica i digital,.

Aquest projecte està liderat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Ha comptat amb el finançament de la Comissió Europea, a través del programa Media Literacy for All, amb qui comparteix els objectius de combatre la desinformació i promoure la gestió crítica de continguts digitals.
L’experiment, que s’aborda des de la capacitat d’anàlisi i la d’expressió, considera sis indicadors: el llenguatge, la tecnologia, els processos d’interacció, els processos de producció i difusió, la ideologia i els valors i l’estètica.
Les participants poden formar-se, així analitzar i posar a prova els seus coneixements i habilitats més enllà de l’ús de les eines tecnològiques. També en la recepció crítica dels continguts, en la detecció de notícies enganyoses, en la construcció de la identitat digital i en els drets i deures digitals,…
La prova pilot va començar el passat mes de maig, a tots els països que prenen part al projecte. També a Catalunya, amb un centenar d’alumnes de secundària.
Des del 28 d’octubre, tota la comunitat ja pot accedir a l’eina, disponible en català des del web edumediatest.eu. Així mateix, el professorat i els centres educatius interessats ja poden sol·licitar afegir-se al programa. Encara que quedis fora de la franja d’edat a qui s’adreça la part d’avaluació, et proposo explorar els materials d’aprenentatge, gratuïts i en obert, desenvolupats per l’equip EduMediaTest. Ben segur t’ajudaran a millorar les teues competències mediàtica, informacional i digital.
Per saber-ne més
La competencia mediática: propuesta articulada de dimensiones e indicadores Revista Comunicar | Joan Ferrés (llegir article)