Inici » #NotadeVeu 0058 | Sabies que els arxius també poden tornar-se corruptes?

#NotadeVeu 0058 | Sabies que els arxius també poden tornar-se corruptes?

Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, Sabies que els arxius també poden tornar-se corruptes?

Desitjo que durant la teua relació amb l’ordinador mai hagis hagut de fer front al missatge que t’informa que un fitxer està malmès o és corrupte.

L’arrel del problema pot ser divers: un error físic o del sistema operatiu, un defecte en el programari, o un virus. També pot ocasionar-se quan marxa la llum o s’apaga el sistema inesperadament, mentre estava treballant, transferint dades. Així mateix, a conseqüència d’una mala pràctica: per exemple quan s’expulsa una memòria externa de forma incorrecta i sense tancar abans, els arxius que s’hi troben ubicats.

En qualsevol d’aquests casos, pot fer que sigui impossible obrir-los, modificar-los o eliminar-los.

Quadre de diàleg amb missatge d'error

Millor prevenir que curar

Minimitzar el risc de corrupció per virus, exigeix mantenir l’antivirus i el tallafoc actius. I així, evitar les intrusions no desitjades al sistema operatiu i als arxius.

També fer les coses com déu mana i seguir els protocols establerts: Expulsar les unitats d’emmagatzematge externes de manera segura, no interrompre l’apagada i actualització del sistema ni les operacions de moviment de fitxers.

Per evitar l’aparició de sectors defectuosos als discs, cal evitar les sobrecàrregues d’energia i les apagades fortuïtes, amb l’ajuda d’un Sistema d’alimentació ininterrompuda, SAI per a les amistats.

Tampoc està de més recolzar-se en el núvol i fer còpies de seguretat, sincronitzant automàticament les dades importants. Així, en cas de danyar-se la seua versió local, serà possible recuperar-les.

Millor curar que donar-ho per perdut

De manera periòdica, és necessari comprovar si les unitats de disc contenen algun error. Amb Windows, obre l’Explorador de fitxers i selecciona la unitat d’emmagatzematge que pot estar danyada. Amb el botó dret del ratolí, obre el menú contextual i selecciona Propietats. A la pestanya Eines, prem el botó Comprova per revisar si hi ha errors al sistema d’arxius de la unitat.

Una altra eina a considerar és la de Diagnòstica els problemes de memòria de l’ordinador, per assegurar-se que no hi ha cap error a la memòria RAM del dispositiu. 

De tant en tant, fer un examen ràpid amb l’antivirus per comprovar si s’és víctima d’un codi maliciós que impedeix executar-los.

Existeixen moltes bones eines de tercers que fan petits grans miracles, rescatant fitxers malmesos o esborrats per error. Et proposo Recuva: un programari gratuït per a ús casolà, disponible en versió instal·lable o portable i en català. Pots descarregar-lo des de ccleaner.com/recuva.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *