Inici » #NotaDeVeu041 | Has explorat mai la Lluna?

#NotaDeVeu041 | Has explorat mai la Lluna?

Això és una nota de veu. 

Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, has explorat mai la Lluna?

Tal dia com avui, de l’any 1959, la tripulació  Luna III, la nau espacial soviètica, aconsegueix fotografiar el costat fosc de la Lluna per primera vegada. La seua càmera AFA-E1 va capturar 29 fotos durant més de 40 minuts, cobrint el setanta per cent de la cara oculta de la Lluna. Disset d’aquestes imatges van ser transmeses amb èxit a la Terra, i se’n van acabar publicant sis.

Al web notadeveu.cat he afegit l’enllaç a la pàgina que recull les imatges processades fetes per l’expedició.

Captura número 27 obtinguda per l’astronau Luna 3

Per sort, avui en dia, viatjar a la Lluna és molt més fàcil i sense necessitat d’enlairar-te de casa teua.

Per ‘anar-hi’ només has d’engegar l’aplicació Google Earth Pro. Si no la tens instal·lada al teu ordinador, pots obtenir-la gratuïtament al web earth.google.com. Un cop l’hagis obert, accedeix al mode Lluna que trobaràs a la barra d’eines superior per accedir al detallat mapa fotogràfic de la del nostre satèl·lit. 

A més de permetre moure’t per la superfície, l’eina compta amb vídeos, fotos i nombroses dades d’interès sobre les missions nord-americanes.  També permet realitzar tours virtuals, seguint la ruta de l’Apol·lo 11 o la de l’Apol·lo 17, escoltar les veus emocionades de Neil Armstrong o Buzz Aldrin quan van arribar a la Lluna, veure les fotos preses in situ pels astronautes o conèixer els punts exactes on van allunar els mòduls de les sis missions Apol·lo.

Si no ets d’instal·lar-te coses extraterrestres als teus dispositius, també pots accedir a una versió web simplificada amb Google Moon google.com/moon que utilitza imatges de la geografia lunar capturades per la NASA. El recurs disposa de tres tipus de dades amb vistes ampliables de la superfície lunar.

  • Apol·lo amb les marques dels punts d’allunatge de totes les missions Apol·lo. També inclou històries, cites, imatges, panoràmiques, clips d’àudio i enllaços a vídeos de les aventures dels astronautes.
  • Visible: aquesta versió mostra la lluna com si estiguessis orbitant al seu voltant, a partir del mosaic generat amb les imatges en blanc i negre de la missió Clementine.
  • Elevation: ofereix un mapa d’altura en colors, mostrant la profunditat i altitud del relleu lunar.

Ara sí. Llunàtics i llunàtiques d’arreu, ha arribat el vostre moment!
I tu, estàs a la lluna?

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *