Inici » #NotadeVeu 103 | Coneixes el país d’Internet?

#NotadeVeu 103 | Coneixes el país d’Internet?

Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, coneixes el país d’Internet?

Segons Digital Report, l’adopció i l’ús d’internet continua assolint nous màxims any rere any. El gener de 2022, ja hi havia vora 6 bilions de ciutadanes digitals, que representen el 62,5% de la població mundial, que s’hi connecten durant gairebé 7 hores diàries, de mitjana. Això fa que, sense massa dubtes, puguem considerar internet com el país més habitat del món.

Un país que imaginem en un núvol eteri i intangible, però que és ben real i té efectes planetaris. Per exemple, és el tercer país que consumeix més electricitat de tot món. Es calcula que el 2030 consumirà un 21% de la demanda energètica mundial.

Aquesta superpotència mundial està governada per un petit grup d’oligarques tec­nològics, que controlen gran part de les seues infraestructures, serveis i plataformes.

Bàsicament, són Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft. Aquestes grans empreses que concentren el poder a internet, són conegudes per com a GAFAM. Mouen els fils de les xarxes, de forma poc transparent i sense considerar massa els interessos de les seues usuàries, malgrat que el seu negoci es basa en els rastres de dades que hi anem deixant, sigui conscientment o sense adonar-nos-en.

Segons les expertes, si les principals plataformes digitals repartissin els beneficis que fan amb les dades que recol·lecten de nosaltres, cadascuna ens pertocaria un xec de 2.000 euros al final de la vida.

Un país amb bandera i moneda pròpia. I amb una cultura única marcada per la immediatesa i l’absoluta llibertat a crear i compartir, però també atacar i difondre la por, la violència i notícies enganyoses.

Mentre estem immerses en la preservació de les garanties i els drets personals i socials al món físic, no som prou conscients que a la xarxa aquests no estan tan garantits, ni moltes vegades regulats. Per sort, en aquesta terra dominada per grans empreses tecnològiques, també hi habiten molts moviments de resistència i de construcció d’espais digitals democràtics per convertir-nos en ciutadans i ciutadanes de ple dret.

El país d’Internet

Fins al 29 de juliol, estàs convidada a endinsar-te en l’exposició El país d’Internet, al Canòdrom, l’Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica de Barcelona. Trobaràs més informació al web canodrom.barcelona 

Aquesta instal·lació artística creada per l’equip de dissenyadores i investigadores Domestic Data Streamers presenta els pilars del territori digital, de manera visual i pràctica. També proposa un exercici de reflexió sobre les principals problemàtiques i reptes que cal afrontar, per poder construir una societat digital, basada en els valors de la responsabilitat, llibertat, l’equitat, la democràcia i la justícia. 

Ens hi va la vida!

Tots els continguts són d’accés lliure i gratuït, sempre mantenint-ne l’autoria.
Amb tot, si ho desitges, pots convidar-me a un cafè.
Sempre gràcies!

Vols rebre les noves publicacions a la teua bústia? Subscriu-te a la llista de distribució quinzenal d’Aplec d’experiències i reflexions sobre tecnologia, educació, ‘…i lo que surja.’

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *