Inici » #NotadeVeu 100 | Has visitat el Museu Comarcal de l’Urgell?

#NotadeVeu 100 | Has visitat el Museu Comarcal de l’Urgell?

Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, has visitat el Museu Comarcal de l’Urgell?

Aquests dies, estem immerses en la celebració del Dia Internacional dels Museus 2022. Les activitats programades pels museus catalans s’allarguen fins al 22 de maig. Les pots consultar al web patrimoni.gencat.cat/dim2022

El lema triat per a aquesta edició és “El poder dels museus” i destaca la seua capacitat per transformar el món que els envolta, de provocar canvis positius en les seves comunitats.  Centra l’atenció en tres eixos: la sostenibilitat, la innovació en la digitalització i l’accessibilitat i la construcció de comunitat a través de l’educació.

Pel que a la digitalització, els museus s’han convertit en espais innovadors on es poden desenvolupar noves tecnologies i aplicar-les a la vida quotidiana. D’aquesta manera, també esdevenen equipaments més accessibles i atractius per la ciutadania que els visita.

Capçalera DIM2022 | #NotadeVeu 100 | Has visitat el Museu Comarcal de l’Urgell
Capçalera DIM2022

Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega

Enfocant la mirada a la comarca de l’Urgell, cal reconèixer la bona feina feta des del Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega.

Fa uns mesos, et parlava de les tasques de descripció visual dels elements de l’exposició Tragèdia al Call. Tàrrega 1348, per millorar l’accessibilitat i el guiatge de les persones cegues o amb discapacitats visuals.

Avui, vull convidar-te a visitar algunes col·leccions i recursos digitals en línia que han desenvolupat aquests darrers anys i que estan disponibles al seu web museutarrega.cat

Visita virtual

El museu facilita la visita immersiva en 360 graus. Des de la pantalla del teu dispositiu, pots passejar pels diferents espais del casal de Cal Perelló i recórrer les sales d’exposició permanent.  El recurs també incorpora informació addicional de les principals peces que s’hi exposen.

Mapa Tàrrega Medieval

Aquest mapa interactiu localitza i documenta els principals espais i punts d’interès de la topografia urbana de Tàrrega, a partir del segle XV. Mostra imatges històriques i descriu els vestigis existents o el resultat de les campanyes arqueològiques i d’excavació realitzades al nucli urbà.

Un recurs amb la voluntat de donar a conèixer l’evolució de la topografia urbana i revalorar el patrimoni arquitectònic que n’ha pervingut del passat. 

Tàrrega i les bombes durant la Guerra Civil (1938)

Aquest espai web recull la informació sobre els bombardeigs que va patir la ciutat durant la Guerra Civil Espanyola. Amb l’ajuda de mapes, fotografies i documents militants  i hospitalaris, mostra els efectes dels bombardejos de les tropes franquistes i del conflicte bèl·lic.

També llista les 51 víctimes mortals a conseqüència dels atacs de l’aviació feixista i recull les gravacions del testimoni en primera persona d’algunes supervivents dels bombardeigs.

Casa d’Avraham Xalom, Estudi 15

Per acabar, faig referència a la memòria digital dels treballs d’adequació de la Casa del Call de Tàrrega.

Aquest recurs explora la vida del seu habitant: el jueu targarí Avrahan Xalom,  metge i filòsof. Mostra la recreació 3D de l’estat inicial de l’immoble, realitzades amb la tècnica de fotogrametria. També imatges de la seua estructura medieval, que comparen l’abans i el després de la primera fase de restauració.

Visita el recurs.

Tots els continguts són d’accés lliure i gratuït, sempre mantenint-ne l’autoria.
Amb tot, si ho desitges, pots convidar-me a un cafè.
Sempre gràcies!

Vols rebre les noves publicacions a la teua bústia? Subscriu-te a la llista de distribució quinzenal d’Aplec d’experiències i reflexions sobre tecnologia, educació, ‘…i lo que surja.’

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *