Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, coneixes Mozilla Firefox?
L’any 2004, la Fundació Mozilla va publicar un anunci al diari The New York Times anunciant el llançament de Firefox 1.0. Hi apareixia la llista dels noms de les persones que van contribuir a crear aquesta primera versió, a través d’una campanya de micromecenatge.
Des d’aleshores, la seua comunitat d’usuàries, passades i actuals, continua donant forma a aquesta aplicació lliure, oberta, gratuïta, multiplataforma i en català. Aquest dimarts, Mozilla ha llançat Firefox 100! A continuació, m’aturo en alguna de les novetats més destacades d’aquesta versió centenària.
1. El mode imatge sobre imatge. Per a versió d’escriptori.
Et permet separar un vídeo de la seva pàgina web i fixar-lo a la pantalla perquè puguis continuar veient-lo mentre estàs en altres pàgines, pestanyes i aplicacions. Aquesta funció està disponible per a Windows, Mac i Linux.
A partir de la versió cent, suporta els subtítols. D’aquesta manera, posa les coses més fàcils a les persones amb problemes d’audició. També a les malaltes de la multitasca o les usuàries multilingües. A ara per ara, funciona amb els vídeos allotjats a YouTube, Prime Video, Netflix, Coursera.org i Twitter i altres llocs web que admeten el format estàndard WebVTT (The Web Video Text Tracks Format).
2. Historial i pestanyes lliures de desordre.
Si bé utilitzar múltiples pestanyes és similar a fer diverses tasques alhora; també fa que costi més enforcar-nos en una activitat abans de començar-ne una de nova.
Per això, aquesta nova funció pretén simplificar i facilitar l’organització de les pestanyes obertes, per controlar el caos en què pot acabar-se convertint la navegació web.
Amb la versió per a Android, a partir d’ara, s’agrupen els elements de l’historial per l’element o lloc original, eliminant automàticament els elements duplicats. També facilita la cerca dins de l’historial de pestanyes obertes o les tancades recentment.
Amb la versió per a iOS, se centra a agrupar les pestanyes més recents a la safata de pestanyes. Quan una pestanya no ha estat visitada en catorze dies, la mou a una safata secundària, amb les inactives. D’aquesta manera, la pestanya continua estant disponible, però fora de les que apareixen a primera vista.

3. Fons d’aplicació.
Al nivell estètic, Firefox 100 afegeix els fons de pantalla, que es poden configurar perquè apareguin a la pantalla principal on es mostren les adreces d’interès i les pàgines destacades pel navegador. Pots trobar aquesta funció als paràmetres de la Configuració de l’aplicació per a Android i IOS.
4. Mode Només HTTPS
Aquesta característica fins ara disponible en la versió d’escriptori, ara arriba als dispositius Android.
Permet que la nostra navegació es faci d’una manera més privada. En accedir a una adreça web, a l’hora de carregar el contingut farà prevaldre l’opció xifrada.
D’aquesta manera ajuda a mantenir la privadesa i la seguretat, mentre es navega a la web. Això redueix els riscos, limitant l’accés a llocs web potencialment perillosos. També s’evita que tercers tinguin la possibilitat d’espiar les dades enviades entre el nostre dispositiu i la web que s’està visitant.
5. Commutador de llenguatge de primer inici
Mozilla Firefox facilita que puguem fer servir el navegador amb el nostre idioma preferit.
En qualsevol moment pots canviar l’idioma de la interfície del navegador. Només cal afegir-hi el paquet de llengua, entre més de 100 idiomes inclosos en aquesta versió centenària, entre els quals trobaràs el català.
A més, amb aquesta nova característica, a partir d’ara, en instal·lar en navegador Mozilla Firefox, l’assistent d’instal·lació reconeix l’idioma del dispositiu que utilitzes i si és diferent que el llenguatge per defecte del navegador, pregunta si vols canviar-lo.
Per molts anys, Firefox! Si no ho has fet encara, aquest pot ser un bon moment per donar-li una oportunitat a aquest navegador, no creus?
Pots descarregar-te’l a mozilla.org o des de la teua botiga d’aplicacions de confiança!
Més informació sobre la versió (en anglès)