#NotadeVeu 0098 | Saps que continua haver-hi censura?

Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, saps que continua haver-hi censura?

Segons la Viquipèdia, la llibertat de premsa és la situació d’immunitat dels mitjans de comunicació per a publicar o disseminar informació, sigui mitjançant la impressió o emissió o publicació electrònica, sense cap mena de control governamental o censura.

Hi ha diverses organitzacions no governamentals que defensen la llibertat d’expressió i de premsa i n’avaluen el seu estat de salut. O dit d’una altra manera, fan visibles les situacions de perill que pateixen les qui s’esforcen per informar-nos cada dia.

Al món, si

El degà de referència a escala internacional en aquest àmbit és l‘Index of Censorship.  Des de 1972, aquesta oenagé monitora les restriccions a les llibertats d’expressió i informació, promou el debat i supervisa les amenaces a la llibertat d’expressió a tot el món.

El seu web indexoncensorship.org recull treballs d’escriptors i artistes censurats. Entre les publicacions més recents destaca un article que desglossa com es pot veure afectada la llibertat d’expressió a Twitter, després que l’hagi comprat l’empresari Elon Musk. També un informe sobre l’augment dels atacs a periodistes que cobreixen les protestes a Europa o una ressenya sobre la vulneració de la privacitat de les usuàries d’Apple, que cedeix dades personals privades als governs rus i xinès, per assegurar-se una situació avantatjosa en aquests mercats.

A Europa, també

A la Unió Europea, trobem el projecte Mapping Media Freedom. Aquesta plataforma visualitza les amenaces, violacions i atacs que restringeixen la llibertat dels mitjans d’arreu d’Europa. Això inclou els atacs físics, les amenaces de violència fetes en línia i fora de línia, les situacions d’assetjament, les accions legals destinades a silenciar la cobertura crítica i els moviments per bloquejar l’accés a plataformes de mitjans independents. 

El seu web mappingmediafreedom.org facilita un espai per compartir alertes contra  les vulneracions de la llibertat dels mitjans i així generar una resposta ràpida davant de qualsevol situació d’amenaça contra periodistes i treballadors dels mitjans d’arreu d’Europa. També ofereix suport pràctic, legal i de defensa a qui ho necessita.

Centrant el focus a l’estat espanyol, destaca el cas recent de la periodista esportiva María Tikas que ha patit insults masclistes en línia. O el de la reportera Andrea Ropero que va ser empesa pel director de gabinet de la Comunitat de Madrid, per formular una pregunta durant una roda de premsa.

Sí. Sí. Al nostre país, també.

Des de l’any 2015, l’Observatori Mèdia.cat elabora el Mapa de la Censura. Aquest recurs web, consultable a mapacensura.media.cat recull incidents que coarten la tasca dels periodistes o que poden restringir la llibertat d’expressió o el dret a la informació de la ciutadania als territoris de parla catalana.

Els incidents detectats, verificats i recollits en aquest mapa, parteixen d’informacions dels mitjans de comunicació i de professionals que han estat agredits, intimidats, pressionats o censurats o bé de les informacions que els protagonistes o testimonis n’han publicat a les xarxes socials. 

Amb el que portem d’any, ja s’hi han registrat vint-i-un casos. Destaquen el recent episodi d’usurpació del canal de Youtube de TV3 (26 d’abril) i les amenaces en línia al dibuixant del Jueves, Carles Ponsí (23 d’abril). O les investigacions obertes per la fiscalia contra una cinquantena tweetaires que han criticat la sentència del 25% de l’ensenyament en castellà, a les escoles. (2 de març)

Tots els continguts són d’accés lliure i gratuït, sempre mantenint-ne l’autoria.
Amb tot, si ho desitges, pots convidar-me a un cafè.
Sempre gràcies!

Vols rebre les noves publicacions a la teua bústia? Subscriu-te a la llista de distribució quinzenal d’Aplec d’experiències i reflexions sobre tecnologia, educació, ‘…i lo que surja.’

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *