Inici » #NotadeVeu 0096 | Coneixes la Llei de Serveis Digitals?

#NotadeVeu 0096 | Coneixes la Llei de Serveis Digitals?

Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, coneixes la Llei de Serveis Digitals?

Dissabte passat, el Parlament Europeu va arribar a un acord sobre la proposta de Llei de Serveis Digitals. Coneguda com a DSA, per les seues sigles angleses.

Juntament amb la Llei de Mercats Digitals, tenen dos objectius principals: crear un espai digital més segur en el qual es protegeixin els drets fonamentals de totes les usuàries dels serveis digitals i establir condicions equitatives per fomentar la innovació, el creixement i la competitivitat, tant del mercat únic europeu com a escala mundial. 

Un cop se’n faci l’aprovació formal, encara caldrà esperar quinze mesos per tal que comencin a aplicar-se. Mentre que això no arriba, enumero dotze aspectes que transcendiran de manera concreta en el nostre dia a dia digital.

1. La Comissió Europea així com els estats membres tindran accés als algorismes que utilitzen les grans empreses tecnològiques. 

2. Les plataformes hauran d’agilitzar el procés d’actuació davant dels continguts il·legals en línia, denunciats per les seues usuàries.

3. Les plataformes hauran de garantir que les notificacions es processin de manera no arbitrària i no discriminatòria i amb respecte dels drets fonamentals. De manera particular, amb la llibertat d’expressió i la protecció de dades.

4. Les empreses tecnològiques hauran de garantir que les consumidores puguin comprar productes o serveis segurs en línia, disposant d’informació fiable. També hauran de limitar la propagació de continguts il·legals a les seves plataformes.

5. Les víctimes de la ciberviolència estaran més protegides, especialment contra l’intercanvi no consentit de contingut il·legal, agilitzant-ne la retirada immediata.

#NotadeVeu 0096 | #NotadeVeu 0096 | Coneixes la Llei de Serveis Digitals?

6. Les plataformes hauran d’informar sobre els seus sistemes algorítmics de recomanació de continguts. A més, hauran d’oferir-los poder escollir almenys una opció no basada en l’elaboració de perfils.

7. Les usuàries tindrem un millor control sobre com s’utilitzen les nostres dades personals. L’ús de publicitat dirigida restarà prohibida quan es tracta de dades personals sensibles, com ara les basades en l’orientació sexual, la religió i l’ètnia.

8. Les plataformes accessibles als menors hauran de prendre mesures específiques per protegir-los, inclosa la prohibició total de la publicitat dirigida.

9. Es prohibirà la manipulació de les eleccions de les usuàries mitjançant l’ús de patrons foscos. Així mateix, el procés per cancel·lar una subscripció a un servei haurà de resultar tan fàcil com el de subscriure-s’hi.

10. Les destinatàries dels serveis digitals tindran dret a demanar reparació per qualsevol dany o pèrdua patit a causa de les infraccions de les plataformes.

11. Les grans empreses tecnològiques hauran de complir noves obligacions per evitar la difusió de contingut il·legal i nociu, inclosa la desinformació. Restant subjectes a auditories independents cada any. 

12. La Llei de serveis digitals establirà nous estàndards globals. Assegurant que allò que és il·legal fora de línia també ho sigui en línia.

Tots els continguts són d’accés lliure i gratuït, sempre mantenint-ne l’autoria.
Amb tot, si ho desitges, pots convidar-me a un cafè.
Sempre gràcies!

Vols rebre les noves publicacions a la teua bústia? Subscriu-te a la llista de distribució quinzenal d’Aplec d’experiències i reflexions sobre tecnologia, educació, ‘…i lo que surja.’

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *