Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, aquests dies has canviat els teus ritmes i rutines digitals?
Ara que tornem a la vida normal, després d’aquest parèntesi sant, vull proposar-te una sèrie d’estratègies per recuperar els bons hàbits digitals per fer un ús més saludable, positiu, equilibrat i conscient de les tecnologies.
1. Analitza quan i per a què fas servir els dispositius.
Revisa la teua activitat digital i el temps que hi dediques. Pregunta’t com et sents, tant quan els fas anar com quan no. Que t’aporta el seu ús i que et pren. I si et resulten d’ajuda per assolir els teus objectius de vida.
2. Desactiva el mòbil des d’abans de sopar fins després d’esmorzar.
Quan arriba la nit, apaga les pantalles. És necessari per garantir un bon temps de descans. De la mateixa manera, busca moments durant dia, per desconnectar.
3. Elimina sons i vibracions associades a les notificacions.
Gestiona i redueix el número les notificacions que reps al mòbil i que reclamen la teva atenció. També pots fer ús del mode No molesteu.
4. Retira de la pantalla principal les apps que avisen de l’activitat pendent.
Evita tenir a mà les aplicacions que et fan perdre més temps i treu-les de la pantalla d’inici del mòbil, reservant aquest espai per les que són més importants.
Les que hi entenen, diuen que haver de buscar els continguts ens obliga a prendre consciència de quan ho fem.
5. Restringeix la teva participació en grups de missatgeria instantània.
Reduir la presència a col·lectius nombrosos proporciona més tranquil·litat i fa prendre menys el temps.
6. Defineix els teus propis ritmes de comunicació i comparteix-los.
Explica les teves decisions als teus contactes. Així evitaràs malentesos i també els ajudaràs a reflexionar sobre la importància de desconnectar.
7. A taula, posa en mode avió
Establir moments de no disponibilitat és una oportunitat per trobar espais de comunicació de tu a tu, en persona i fruir dels àpats.
8. Identifica moments on no necessites el mòbil i posa’l fora d’abast.
Dificultar l’accés al dispositiu requereix un esforç conscient per fer-lo servir.
9. Pensa en els teus ulls, les teues cervicals, la teva esquena… i dona’ls descans.
Reduir l’ús dels dispositius mòbils, t’ajudarà a augmentar el teu benestar físic.
i 10. Comparteix vida fora de les pantalles.
Gaudeix! No deixis que el mòbil dificulti viure el moment present i compartir amb les persones que tens al voltant. Troba espais de desconnexió digital.
Procura fer activitats amb les mans sense necessitat d’utilitzar dispositius tecnològics. Experimenta amb els teus sentits, més enllà de les pantalles!
En definitiva, assignar temps i espai adequats per fer ús de les TIC, pot ajudar-te a millorar la qualitat de les relacions i de les converses fora de la pantalla, al teu voltant. Per això, si de tant en tant, aprens a desconnectar, també podràs connectar-te de manera més conscient.