Inici » #NotadeVeu 0090 | Saps que Chrome 100 ja ha arribat?

#NotadeVeu 0090 | Saps que Chrome 100 ja ha arribat?

Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, saps que Chrome 100 ja ha arribat?

Chrome 100 és la darrera actualització del navegador de Google i que des de dimarts passat (29 de maç), ja està disponible a sistemes Windows, Mac, Linux, Android i iOS. 

Aquesta eina se suma a la bona mà de Google, carregada de trumfos digitals: el cercador, el negoci de la publicitat en línia i el sistema operatiu Android. Sense desmerèixer les altres poderoses eines que faciliten el nostre dia a dia.

Arribar al 100 no és fàcil!

Aquest navegador parteix de la llavor de codi obert Chromium. Arriba després de tretze anys des del seu llançament. 

Un temps ben aprofitat, ja que de mica en mica, ha esdevingut l’opció preferida per navegar per internet, passant a encapçalar la quota de mercat mundial a gran distància sobre la resta d’opcions disponibles. 

Durant els últims mesos, els equips de Firefox i de Chrome han estat treballant de valent per solucionar els problemes que comporta la transició de la versió amb dos dígits a la de tres.

(Poques) novetats 

A la versió 100, ni trobaràs diverses novetats, no massa transcendents. Com ara el redisseny del seu logotip o la millora de l’ús de diverses finestres en pantalles diferents. També en la gestió de pestanyes: per una banda, recupera la funció de silenciar-les simplement fent clic a la icona de l’altaveu. Per l’altra, afegeix una funció interessant que ja podem utilitzar en altres navegadors:  un l’avís emergent, per confirmar el tancament conjunt de totes les pestanyes obertes.

Evolució dels logos de Chrome
via @elvin_not_11

El mode Lite 

En aquesta versió, desapareix el mode Lite. Aquest mode lleuger del navegador va ser desenvolupat per a la versió  per a dispositius mòbils Android, per fer que les pàgines es carreguessin més ràpidament i fer servir menys dades mòbils.

El descens en el cost de les tarifes de dades o la popularització de les de dades il·limitades, ha portat al fet que l’empresa anunciï el tancament dels servidors responsables d’aquesta compressió i la supressió d’aquesta funció.

Seguretat

La versió inclou vint-i-vuit correccions de seguretat de tota mena incloent-hi el pedaç per abordar la vulnerabilitat 0-Day, d’alta gravetat. 

Igualment, ha afegit l’opció Comprovació de seguretat que busca millorar la protecció de les usuàries davant del codi maliciós i la pesca de credencials.

Si vols t’estrenes ara o desitges fer una instal·lació neta del navegador, pots descarregar Google Chrome 100 des de la seva pàgina web google.com/chrome

Tingues present que si ja l’utilitzes, s’actualitza tot sol, sense necessitat de fer cap acció. Pots comprovar si estàs al dia, des del menú de tres punts. Fes a clic a Ajuda i després a  Quant a Google Chrome.

#100CoolWebMoments  

Per celebrar l’efemèride, les de Google han agrupat 100 moments web genials de la cronologia de Google Chrome, al lloc developer.chrome.com/100

Un viatge ben recomanable per descobrir les tecnologies que s’han anat incorporant des de la seua aparició, l’any 2008. També podràs rememorar experiments, curiositats i moments clau que han definit la història d’aquest navegador i de la xarxa.

Consells i dreceres per navegar millor

Per sumar-me a la celebració, a les dues notes de veu de la setmana vinent, faré  llista d’alguns consells i trucs per treure tot el suc a Chrome.

A tocar.

Per cert, els navegadors Edge i Firefox també tenen la versió cent a tocar..

I ara que hi penso, ja estic a punt d’arribar a Nota de Veu número 100! Potser hauria de pensar alguna cosa especial, per celebrar-ho. Tens alguna idea?

Tots els continguts són d’accés lliure i gratuït, sempre mantenint-ne l’autoria.
Amb tot, si ho desitges, pots convidar-me a un cafè.
Sempre gràcies!

Vols rebre les noves publicacions a la teua bústia? Subscriu-te a la llista de distribució quinzenal d’Aplec d’experiències i reflexions sobre tecnologia, educació, ‘…i lo que surja.’

1 comentari a “#NotadeVeu 0090 | Saps que Chrome 100 ja ha arribat?”

  1. Pingback: #gòTICràdio, 4 de maig de 2022 – gòTIC ràdio

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *