Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, coneixes la regla 3-2-1?
Juro solemnement fer una còpia de seguretat dels meus documents importants així com els meus records més preuats cada 31 de març. També informaré els meus amics i familiars sobre el Dia Mundial de la Còpia de Seguretat.
World Backup Day
Des de fa uns quants anys, cada 21 de març se celebra el Dia Mundial de la Còpia de seguretat.
L’objectiu principal d’aquesta Diada és conscienciar sobre la importància de realitzar, de manera periòdica, còpies de seguretat de les nostres dades digitals, que s’acumulen en els diferents dispositius que utilitzem.
I sembla que encara la celebrarem força anys aquesta Jornada! Avui en dia, encara hi ha un 30% d’usuàries que mai han fet cap còpia de seguretat dels seus arxius.
D’aquí la necessitat de recordar, ni que sigui una vegada a l’any, el paper cada cop més rellevant que ocupen les dades en les nostres vides i la importància de fer còpies de seguretat.
Val més prevenir que plorar!
Una còpia de seguretat no és res més que un duplicat de la informació personal més important, disponible als nostres dispositius: documents, fotos, perfils i credencials, certificats digitals, etc. La pèrdua de dades és molt habitual del que sembla: com a resultat d’un robatori, la supressió accidental, una fallada de maquinari o del sistema, l’atac d’un programa maliciós o la denegació d’accés…
En qualsevol cas, les conseqüències d’aquesta desgràcia resultaran mínimes, si disposem de còpies de seguretat, que ens permetrà recuperar-les. En cas contrari… Aaaaah!
Si vols evitar el mal tràngol, ja saps que et toca.
Els passos necessaris per dur a terme una correcta política de còpia de seguretat poden ser els següents:
1.
Per resultar eficient i evitar malbaratar recursos innecessàriament, reflexiona i filtra aquella informació que consideres important per a tu, que mereix ser salvaguardada i que en cas de perdre-la, no podries recuperar-la, a través d’altres fonts.
2.
Estableix una periodicitat per a la realització de la còpia i procura mantenir-t’hi fidel. Especialment, si hi ha documents que reben canvis regularment. D’aquesta manera, t’assegures que tens suport de les seues versions més recents.
3.
Tria la destinació o la ubicació de les dades de la còpia de seguretat. Hi ha diferents alternatives: en qualsevol cas, és un requisit indispensable fer-la sempre fora del dispositiu o ordinador on es troba la informació original.
On guardar-lo llavors?
Per una banda, pots utilitzar un sistema d’allotjament en el núvol, que et possibilita accedir-hi des de diversos dispositius. Si et decantes per aquesta opció, repassa les polítiques de privacitat i de seguretat de qui t’ofereix l’espai d’emmagatzematge al núvol.
També hi ha alternatives locals per desar les còpies, com ara un disc dur extern, una memòria USB o un dispositiu NAS.

La regla 3-2-1.
La regla 3-2-1 és un mètode molt útil per realitzar còpies de seguretat de manera eficient i assegurar-se que una còpia de seguretat està sempre disponible quan sigui necessari.
Resumint, Fes tres còpies de les dades. Desa-les almenys en dos suports diferents. Una d’aquestes còpies, mantén-la accessible des del núvol.