Inici » #NotadeVeu 0088 | Saps que és una descriptora visual?

#NotadeVeu 0088 | Saps que és una descriptora visual?

Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, saps que és una descriptora visual?

Durant aquests dies, al Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega s’estan realitzant un seguit de sessions pilot per millorar l’accessibilitat als fons dels equipaments culturals del municipi, a través de la creació d’un arxiu digital de descripcions visuals.

Entre les moltes aplicacions, aquestes descripcions ajudaran a guiar a les persones cegues o amb discapacitats visuals, situant-les en l’entorn de l’equipament i explicant-los les característiques de les obres exposades.

Barreres digitals

De la mateixa manera, l’impacte de la discapacitat també pot limitar l’experiència d’usuari en entorns digitals, a l’hora d’informar-se, comunicar-se i interaccionar amb els altres. Tal com passa al món físic.

Per procurar minimitzar aquesta escletxa, existeixen els estàndards d’accessibilitat per a aplicacions i disseny web. També les tecnologies per a la inclusió que procuren una experiència agradable de navegació i asseguren que tothom pugui utilitzar-los, sense barreres.

En general, les imatges integrades a les pàgines web tenen (o haurien de tenir) un breu text descriptiu del contingut. Per tal d’ajudar a la comprensió del seu significat o del seu context.  

No obstant això, més de la meitat de les imatges web no tenen text alternatiu i això fa que la majoria de navegadors no puguin reconèixer-les, de manera que les usuàries amb problemes de visió no poden copsar la tota informació que contenen.

Microsoft Edge

Precisament, Microsoft acaba d’introduir una nova funció al seu navegador web, Microsoft Edge, que avança en la bona  direcció per resoldre aquesta dificultat. Amb l’objectiu de crear una experiència més inclusiva i accessible, vol ajudar a les usuàries amb dificultats visuals a entendre el contingut complet d’una pàgina web.

Aquest sistema es basa en la intel·ligència artificial (IA). A través d’un algoritme d’aprenentatge automàtic, s’encarrega d’interpretar i descriure automàticament el significat de les imatges, el que mostren, així com el text que contenen. L’algoritme és modest: És conscient de les seues imperfeccions i de què li queda molt per aprendre. Per això, inicia totes les descripcions de les imatges amb “Sembla que és” i els textos amb “Sembla que diu”. 

Per defecte, aquest sistema està desactivat. Per habilitar-lo, obre el menú del navegador. El trobaràs a la part superior dreta de la finestra. Ves a la Configuració. I al menú lateral esquerra, entra a Accessibilitat. Un cop dins, activa el commutador Obtén descripcions d’imatges de Microsoft per a lectors de pantalla.

En engegar-lo, apareix un missatge amb les principals característiques de la funció i un enllaç a informació addicional sobre la política de privadesa. Hauràs d’acceptar l’enviament de les imatges sense etiquetes de text alternatiu per tal que siguin processades per la corporació. D’aquesta manera, estàs contribuint a entrenar i millorar el motor cognitiu del navegador. A partir d’aquest moment, quan el lector de pantalla es troba amb una imatge sense etiquetes explicatives, s’encarrega de descriure-la automàticament.

Ara per ara, és capaç de crear descripcions en cinc idiomes, entre els quals hi ha el castellà, i de reconèixer el text existent dins de les imatges en més de 120 idiomes, inclòs el català. Aquest servei està disponible per a tots els clients de Microsoft Edge a Windows, Mac i Linux. Contràriament, aquesta funció encara no ha arribat a la versió per a dispositius mòbils IOS i Android. 

Sabies que pots configurar l’eina de Lectura en veu alta, perquè pronunciï els continguts web en llengua catalana? Per Activar-lo, prem les tecles Control, Majúscula i la lletra U

Més informació a Microsoft Edge Blog

Tots els continguts són d’accés lliure i gratuït, sempre mantenint-ne l’autoria.
Amb tot, si ho desitges, pots convidar-me a un cafè.
Sempre gràcies!

Vols rebre les noves publicacions a la teua bústia? Subscriu-te a la llista de distribució quinzenal d’Aplec d’experiències i reflexions sobre tecnologia, educació, ‘…i lo que surja.’

1 comentari a “#NotadeVeu 0088 | Saps que és una descriptora visual?”

  1. Pingback: #NotadeVeu 100 | Has visitat el Museu Comarcal de l’Urgell?

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *