Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres Per cert, Saps si el teu dispositiu mòbil està protegit de l’aigua?
La majoria de fabricants de dispositius mòbils utilitzen la certificació IP (International Protection) per anunciar si el producte és resistent a l’aigua i a la pols.
Com funciona?
Així doncs, el grau de certificació IP permet avaluar si els components electrònics d’un aparell estan fora de perill de l’entrada de líquids i sòlids i de la intrusió de cossos externs, com ara dits, eines o cables.
La norma CEI 60529 (Comissió Electrotècnica Internacional) estableix que les sigles van seguides de dos dígits: el primer indica fins a quin punt el giny està protegit contra la pols o altres elements sòlids. El segon indica el nivell de resistència als líquids. Els nivells de protecció van del 0 al 8. Quan no s’ha provat, en lloc d’un número apareix una X.
Resumint-ho molt: IP66 és resistent als esquitxos i a la pluja. IP67 pot usar-se per fer immersions temporals fins a un metre de profunditat, per exemple, a la piscina. Finalment, IP68 permet fer una immersió contínua, durant 30 minuts a un metre i mig de profunditat.
A més, hi ha IP69K -que no rep la consideració d’estàndard a la Unió Europea- que garanteix una protecció màxima davant de la penetració de pols, de l’aigua i el vapor.
L’IP a l’electrònica de consum
L’ús de la classificació de protecció IP en el mercat de l’electrònica de consum ja és ben habitual. La podem trobar en els altaveus Bluetooth; els telèfons i tauletes intel·ligents, les càmeres d’acció, els auriculars, les polseres d’activitat, els rellotges intel·ligents o els lectors de tinta electrònica.
Aquests ginys que ens acompanyen a tot arreu, s’exposen a patir tota mena de danys i accidents.
Per tant, si tens pensat comprar-te’n un, val la pena que també tinguis en compte aquest indicador. Sobretot si t’agraden les activitats a l’aire lliure, o penses submergir-los en líquids o utilitzar-los en ambients agressius.
Revisa les indicacions dels fabricants o busca-les a la xarxa. Quan no ho indica, en la majoria dels casos vol dir que només està protegit d’esquitxades. Tingues-ho present si vols tenir una experiència sense ensurts.
Què fer si es mulla el mòbil?
Potser aquesta nota de veu arriba tard: ja t’ha caigut el telèfon a l’aigua i ha quedat ben xop!
Si és així…
1. Sobretot, mantén la calma i rescata el dispositiu tan aviat com puguis, per limitar l’entrada d’aigua.
2. No provis d’engegar-lo ni desbloquegis la pantalla. Això podria empitjorar-ho tot.
3. Amb l’ajuda d’una baieta o uns tovallons de paper, eixuga’l tant com puguis.
4. Per fer sortir l’aigua que hi ha a l’altaveu o als forats de càrrega i o de l’auricular, pots provar de sacsejar-lo i bufar-lo, sempre amb suavitat.
5. Obre les safates de la SIM i de la targeta de memòria externa. Extreu-les i eixuga-les. Si pots, fes el mateix amb la bateria.
6. No facis cas dels rumors. L’arròs no és capaç de xuclar el tot líquid dels components interns. Tampoc sobreestimis el poder del teu assecador: l’únic que aconseguiràs és escampar les gotetes, amb el risc de provocar un curtcircuit o malmetre’l amb l’escalfor.

En lloc d’això, pots utilitzar bossetes dessecants de gel de sílice: aquelles que hi ha a les capses dels aparells electrònics. Per mirar d’eixugar-lo, posa el telèfon en un pot, fica-hi les bossetes i deixa-ho així durant tres dies.
7. Si res d’això ha funcionat. Només et queda encomanar-te a algun centre de reparació especialitzat…
…i resar un parenostre a santa Tecla!