Inici » #NotadeVeu 0084 | Saps com combatre la desinformació?

#NotadeVeu 0084 | Saps com combatre la desinformació?

Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres Per cert, saps detectar si una notícia és falsa o enganyosa? Per cert, saps com combatre la desinformació?

A la nota de veu de dijous passat, parlava sobre de la necessitat urgent de disposar d’informació contrastada i verídica en situacions d’alarma o de crisi social. També de la verificació de fets o d’informació. 

Avui, completo aquest tema fent llista d’algunes estratègies i consells per lluitar contra les notícies falses, Així entre totes, sumar esforços per combatre-les!

1. Analitza l’origen

Si el contingut t’arriba mitjançant les xarxes socials, intenta estirar el fil per descobrir qui ho ha compartit originàriament. Dedica un temps a revisar el seu perfil i analitzar el tipus de publicacions que realitza.

Si el reps a través de la missatgeria instantània, reflexiona sobre el nivell de confiança de qui difon el missatge. Més encara, malgrat que un missatge t’arribi a través dels teus contactes propers, això no garanteix que aquest contingut sigui cent per cent fiable.

2. Busca la data de publicació. 

Examina si la data de divulgació coincideix amb el moment que t’ha arribat la notícia. Un contingut descontextualitzat, també és una altra manera de desinformar.

3. Aprofundeix en el contingut.

Llegeix el contingut fins al final i no en quedis amb els titulars sensacionalistes, ni les imatges destacades o els encapçalaments de les notícies. Poden pretendre manipular, confondre o generar ingressos amb els clics.

4. Analitza la qualitat del contingut.

La presència de moltes errades ortogràfiques i gramaticals, pot ser un indicador fiable que et trobes davant d’un contingut fals. O si més no, de poca qualitat.

De la mateixa manera, fes una mirada crítica a l’estil i el disseny i desconfia d’un contingut digital amb aspecte descurat.

Comprova si el text inclou referències comprovables a estudis o expertes o altres llocs web que permetin aprofundir en la qüestió tractada. Si no se citen les fonts d’informació, és possible que es tracti d’un bulo.

5. Contrasta la informació

Un exercici ben senzill és buscar-ho a través de Google (o un altre cercador) per veure què s’està publicant sobre aquesta temàtica. 

Si la informació només apareix en un mitjà i és de procedència dubtosa, és més que probable que es tracti d’una notícia falsa. 

Si tens dubtes, també pots utilitzar les eines de verificació de notícies de mitjans especialitzats com Maldita.es per constatar si ja ha estat desmentida o per sol·licitar que la revisin.

Comprova les imatges que inclou, per si ja s’han fet servir en altres llocs. Descobreix si es corresponen amb el tema de la notícia o amb la data de publicació.

6. Verifica la font

Si la informació enllaça amb la font, segueix-lo i inspecciona si es tracta d’un mitjà reconegut i que t’inspira confiança.

Assegura’t que l’adreça URL és l’original i coincideix amb la capçalera del lloc d’on prové la notícia. Si no coneixes la pàgina o qui signa la notícia, busca referències de la trajectòria i nivell d’expertesa i crèdit.

Si la informació no esmenta a la font de manera clara i verificable, desconfia. Aquí cal incloure-hi la majoria de les cadenes de missatges que rebem per WhatsApp o per correu electrònic.

En la majoria dels casos, acudir a les fonts oficials d’organitzacions i administracions, pot ser una bona pràctica per mantenir-se sempre ben informat.

En qualsevol cas, recorda: si dubtes de la veracitat d’una notícia, no la compateixis! Si entre totes mantenim una actitud conscient i proactiva davant de les notícies falses, estem afavorint a minimitzar el seu efecte.

Per això, procura dedicar temps a revisar allò que t’arriba, a fer un bon ús a la informació i a contribuir a desmuntar els continguts enganyosos, amb arguments sòlids.

Tots els continguts són d’accés lliure i gratuït, sempre mantenint-ne l’autoria.
Amb tot, si ho desitges, pots convidar-me a un cafè.
Sempre gràcies!

Vols rebre les noves publicacions a la teua bústia? Subscriu-te a la llista de distribució quinzenal d’Aplec d’experiències i reflexions sobre tecnologia, educació, ‘…i lo que surja.’

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *