Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres Per cert, saps detectar si una notícia és falsa o enganyosa?
Gràcies a les xarxes, podem seguir minut a minut i amb detall, tot el que va succeint a la guerra entre Rússia i Ucraïna. Malgrat els intents d’apagada informativa, podem apropar-nos a les realitats que s’hi viuen i a les seues protagonistes.
Segur que darrerament t’han arribat o has vist continguts sobre la guerra entre Rússia i Ucraïna. El conflicte també ha transcendit a les xarxes: la propaganda, la desinformació, el biaix informatiu i la confusió són noves armes amb què les parts miren d’impactar, incidir i manipular l’opinió pública i tergiversar la realitat.
La línia entre el que és real i allò que és fals queda cada vegada més difusa i costa destriar el que és veraç del que no ho és. Només falta que nosaltres contribuïm a desdibuixar-la. Quan mantenim una actitud de consumidores passives d’informació. Que ens empassem i redifonem sense consciència ni criteri.
És possible detectar què és real i què no? Vull proposar-te uns indicadors que poden ajudar-te a identificar les fake news.
Si és un contingut molt polèmic…
Si és un contingut que apel·la a les emocions i busca polaritzar la postura de qui ho rep…
Si és un contingut que només mostra una captura de pantalla o bé no recull la font primària original…
Si és un contingut tan sorprenent que et sembla inversemblant o una broma…
Si és un contingut que contradiu la majoria de notícies publicades sobre aquesta qüestió…
…potser hauries de sospitar de la seua veracitat. I en aquest cas, no el comparteixis!
Per altra banda, pots assegurar-te’n gràcies a llocs de verificació de fets i continguts.
StopFake.org
Des de l’any 2014, la comunitat StopFake.org treballa per detectar i desmentir la informació falsa i la propaganda sobre el que passa a Ucraïna, que és transmesa pels mitjans de comunicació massiva. També investiguen els mètodes i influències de la propaganda russa en altres parts del món.

Maldita.es
Personalment, Maldita.es un dels meus llocs de referència per evitar -com diuen elles- que me la fotin. En aquesta ocasió, m’agradaria destacar l’article que recull i desmunta els rumors i les falsedats que s’escampen sobre l’atac de Rússia contra Ucraïna. Si hi entres, aprofita per remenar la seua caixa d’eines que t’ajudaran a aprendre a desemmascarar-les.

Verificat.cat
També donar valor a les iniciatives nascudes a casa nostra. Verificat.cat és una plataforma sense ànim de lucre dedicada a la verificació d’informació a Catalunya i sobretot a formar a la ciutadania, dotant-la d’eines i fent-la capaç de combatre la desinformació.

En la propera nota de veu, encara estiraré més aquest fil per oferir-te estratègies per combatre la desinformació a Internet.