Inici » #NotadeVeu 0079 | Per cert, saps que el teu telèfon també es vesteix per capes?

#NotadeVeu 0079 | Per cert, saps que el teu telèfon també es vesteix per capes?

Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, saps que el teu telèfon també es vesteix per capes?

Segons dades de la consultora de tecnologia IDC, els dispositius Android representen més del 84% de les unitats venudes durant l’any 2020.

Quina és la clau de l’èxit? En tractar-se d’un sistema de codi obert, permet que cada fabricant l’adapti per fer-ne un vestit a mida.

Partint de la capa base de personalització d’Android Stock, cada fabricant hi afegeix elements addicionals i adaptant-la a les característiques i els components del dispositiu, creant una interfície i una experiència d’usuari específiques i diferenciades.

Cada marca desenvolupa les seues pròpies capes de personalització, que se superposen a la versió original d’Android, que desenvolupa Google. 

Les peces del vestit

Repassem els principals apartats del disseny i les funcions afectades per aquests canvis:

La interfície. Inclou tot el que veus, d’ençà que engegues el telèfon i fins que l’apagues: la pantalla de bloqueig i la pantalla d’inici, el calaix d’aplicacions, les icones i la manera com s’organitza i es mostra el contingut. 

La cortina de notificacions. És el lloc on apareixen tots els avisos d’Android, com ara les tasques pendents, les comunicacions i les noves alertes de les apps que hi ha instal·lades.

Els ajustaments ràpids. És el conjunt d’interruptors per activar o desactivar les principals funcions de l’aparell, com ara engegar o apagar el Wi-Fi o les dades mòbils o encendre la llanterna.  Com passa amb les notificacions, per accedir-hi has de lliscar el dit cap avall des de la part superior de la pantalla. 

Aplicacions preinstal·lades i bloatware.  Engloba les aplicacions que venen instal·lades per defecte al dispositiu i que ja et vas trobar quan vas obrir-lo per primer cop. Tant les propietàries del fabricant com d’altres addicionals que hagin estat implementades, i que en la majoria dels casos, es resisteixen a ser desinstal·lades.

Configuració. La roda dentada dona accés a tots els paràmetres de personalització del teu Android. Per explorar aquest mar d’opcions, et recomano utilitzar el cercador! 

Seguretat Inclou les opcions relatives a la seguretat, la privacitat i la protecció de contingut. Per exemple el bloqueig de pantalla i d’aplicacions o l’ús de carpetes segures…, 

Manteniment. El conjunt d’eines d’optimització del rendiment de la bateria, l’emmagatzematge, la memòria RAM…,

Aplicació de càmera i la galeria amb tots els paràmetres de captura i totes les funcions per millorar l’organització, l’edició i la compartició de les imatges.

I tu, saps quin vestit porta el teu dispositiu? 

Pots descobrir la capa de personalització i la versió que tens instal·lada a l’opció  Quant al telèfon, que pots trobar entre els paràmetres de Configuració del teu dispositiu.

Tots els continguts són d’accés lliure i gratuït, sempre mantenint-ne l’autoria.
Amb tot, si ho desitges, pots convidar-me a un cafè.
Sempre gràcies!

Vols rebre les noves publicacions a la teua bústia? Subscriu-te a la llista de distribució quinzenal d’Aplec d’experiències i reflexions sobre tecnologia, educació, ‘…i lo que surja.’

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *