Inici » #NotadeVeu 0078 | Necessites prendre’t un descans?

#NotadeVeu 0078 | Necessites prendre’t un descans?

Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, necessites prendre’t un descans?

Hiperconnexió

L’aplicació de les noves tecnologies a la nostra vida, ha suposat una infinitat de beneficis àmpliament reconeguts. Malauradament, sembla que no tenim mesura i cada vegada, vivim més hiperconnectades.

Passem moltes hores enganxades als dispositius mòbils i amb la necessitat de portar-lo sempre al damunt i de mantenir-nos connectades, consultar-los a tota hora. 

Cada vegada s’aixequen més veus que anuncien que un ús excessiu pot acabar generant manies, patologies, síndromes, addiccions i malalties.

Per això, cada vegada més plataformes i serveis digitals van incorporant funcions que faciliten el control del temps que passem davant de la pantalla.

L’evolució de la lectura de les notícies durant l’esmorzar. Jean Jullien via Catorze

Pren-te un descans

Després d’uns mesos de proves, des de dijous passat (17 de febrer) la funció Take A Break d’Instagram ja està disponible per a les seues usuàries de l’estat espanyol.

‘Pren-te un descans’ vol ajudar a les persones a prendre consciència del temps que es passen utilitzant l’aplicació. 

A partir d’ara, podràs activar avisos de descans després de 10, 20 o 30 minuts de consum passiu de contingut iger. En mostrar la notificació d’alerta, et proposarà tancar l’aplicació per dur a terme alguna activitat alternativa: respirar profundament, anotar el que estàs pensant, escoltar la teua cançó preferida o fer alguna cosa de la llista de tasques pendents.

A més, els pares i tutors, poden veure quanta estona passen els seus fills adolescents a Instagram i establir límits de temps d’ús diari. Quan s’exhaureix el temps, ofereix la possibilitat de silenciar-ne les notificacions.

Per sort, comptem amb una sèrie d’eines que poden ajudar-nos a l’hora de controlar aquesta dependència.

Benestar digital amb Android

Els teus dispositius Android incorporen una eina que permet gestionar el temps que passes utilitzant-los.

Amb Benestar Digital, pots obtenir informació sobre el temps que dediques al mòbil: la freqüència amb què el desbloqueges i saber el temps que passes utilitzant cada aplicació o navegant pels llocs web.

Pots fer servir aquesta informació per millorar el teu benestar digital. Per exemple, afegint límits d’accés i ús o programant el mode Hora de dormir. Amb l’ajuda del mode Sense distraccions, pots posar en pausa aquelles les aplicacions que interrompen i interfereixen en la teva vida, més enllà del mòbil.

Benestar digital amb IOS

De manera semblant, a la Configuració dels dispositius amb IOS hi ha la funció Temps d’ús. Permet fer seguiment d’ús i generar un informe amb l’activitat de cada membre de la família. 

Aquesta informació pot ajudar-te a fer el pas i a prendre decisions sobre la gestió del temps que passes fent-lo servir. També pots programar temps de pausa d’ús i definir límits horaris.

Benestar digital amb Microsoft

Per gestionar els límits de temps en pantalla amb Windows, pots emprar la funció Microsoft Family Safety. Una bona manera d’estimular els hàbits cibersaludables del teu grup familiar, decidint quan i durant quant de temps poden fer-ne ús.

Des de la seua app, pots connectar i administrar tots els teus ordinadors, dispositius mòbils i consoles Xbox.

Tots els continguts són d’accés lliure i gratuït, sempre mantenint-ne l’autoria.
Amb tot, si ho desitges, pots convidar-me a un cafè.
Sempre gràcies!

Vols rebre les noves publicacions a la teua bústia? Subscriu-te a la llista de distribució quinzenal d’Aplec d’experiències i reflexions sobre tecnologia, educació, ‘…i lo que surja.’

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *