Inici » #NotadeVeu 0076 | Ja t’has llegit la política de privacitat de WhatsApp?

#NotadeVeu 0076 | Ja t’has llegit la política de privacitat de WhatsApp?

Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, ja t’has llegit la política de privacitat de WhatsApp?

Des de fa uns mesos, l’empresa s’ha vist obligada a donar moltes explicacions sortint al pas dels dubtes i protestes de les usuàries.

Tot va començar, just fa un any. Quan es va fer públic un document de l’FBI que qüestionava el nivell de privadesa de les dades de les usuàries d’aquesta aplicació de missatgeria. És més, feia evident que fàcil resulta a les agències policials dels Estats Units, obtenir legalment grans quantitats de dades i metadades.

I la Europea?

Mark Zuckerberg sempre ha tingut una relació d’amor-odi amb Europa. L’any 2018, va haver d’acudir de manera “voluntària” a l’Eurocambra per donar explicacions sobre algunes pràctiques de la seva xarxa social, arran de la filtració massiva d’informació a l’empresa Cambridge Analytica.

Així mateix, de manera reiterada, la Comissió Europea li ha exigit més esforços per eliminar la desinformació dels seus serveis. Per si no n’hi hagués prou, ha estat criticada per l’opacitat sobre l’ús que fa de la informació de les usuàries.

Arran dels canvis del passat mes de maig en les polítiques d’ús de WhatsApp, que obrien les portes a compartir més dades amb Facebook, les institucions de la Unió Europea van decidir girar l’esquena a aquesta aplicació. Així ho van comunicar públicament, explicant que a partir d’aquest moment, feien el salt cap a Signal.

Entre les raons que motiven el canvi destacaven que l’alternativa que es considera més segura, no funciona amb objectius comercials i no recol·lecta metadades ni dades de telemetria. A més és de codi obert i pot ser auditada per experts independents.

I ara què?

Finalment, el 15 de maig de 2021, WhatsApp va fer marxa enrere i no va executar l’amenaça de tancar el compte a les usuàries que no havien acceptat els nous termes de servei.

Malgrat això, sembla que no ha desistit del seu fosc objectiu. 

Just fa una setmana, les de Meta llençaven un nou ultimàtum a Europa. Afirmaven que, si es mantenia l’obligatorietat de tractar totes les dades dels ciutadans de la Unió en servidors allotjats dins del territori, tot restringint la transferència de dades cap als Estats Units, podrien veure’s obligats a deixar d’oferir els seus productes i serveis a milions d’usuaris europeus.

Al cap de poques hores, un nou comunicat de l’empresa indicava que no tenen intencions de deixar d’operar a Europa.

Logo de WhatsApp |
Areif Munandar a Pixabay

I sant tornem-hi!

Per cert, dissabte passat, també et va aparèixer una notificació de WhatsApp oferint-se a explicar-te amb més detall les seves polítiques de privadesa per als usuaris de la Unió Europea?

Aquest vol ser un gest de bona voluntat per esdevenir més transparents, després de tot l’enrenou i desavinences dels darrers temps. També per demostrar a les autoritats europees que les seues pràctiques s’ajusten a les lleis actuals.

Per una banda, es compromet a protegir els missatges amb el xifratge d’extrem a extrem. Per l’altra, detalla quines dades es recopilen i durant quant de temps les guarden, així com perquè les usen i amb qui les comparteixen.

Ara toca esperar a l’avaluació que en farà la Xarxa Europea d’Autoritats de Protecció del Consumidor (CPC) i la Comissió Europea.

Per tal de conèixer els teus drets i quin tractament donen a les teues dades, et recomano fer lectura de Política de privacitat de WhatsApp. Pots consultar-la a whatsapp.com/legal/privacy-policy-eea 

I si no et satisfan, potser ha arribat l’hora d’explorar altres alternatives?

Tots els continguts són d’accés lliure i gratuït, sempre mantenint-ne l’autoria.
Amb tot, si ho desitges, pots convidar-me a un cafè.
Sempre gràcies!

Vols rebre les noves publicacions a la teua bústia? Subscriu-te a la llista de distribució quinzenal d’Aplec d’experiències i reflexions sobre tecnologia, educació, ‘…i lo que surja.’

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *