Inici » #NotadeVeu 0075 | Quin antivirus tens instal·lat als teus dispositius?

#NotadeVeu 0075 | Quin antivirus tens instal·lat als teus dispositius?

Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert,  quin antivirus tens instal·lat als teus dispositius?

Confio que a hores d’ara no et quedi cap dubte, de la importància de disposar d’un sistema de seguretat per protegir les dades dels teus dispositius. 

Les ciberdelinqüents busquen causar el màxim de dany. Per això, la majoria d’atacs s’adrecen cap a sistemes majoritaris, com ara Windows i Android. Això no vol dir que qui fa servir altres sistemes operatius estigui lliure d’amenaces i puguin despreocupar-se de la seua seguretat.

Els virus són programes maliciosos dissenyats amb la intenció de causar un perjudici al dispositiu, a la informació emmagatzemada i a qui l’utilitza: Ja sigui inhabilitant-ne l’accés, esborrant les dades i fitxers personals, espiant les connexions, capturant credencials i contrasenyes, etc.

Per una banda, et protegeix el tallafoc. Una barrera de defensa que impedeix l’entrada als indesitjables, encara que cerquin els accessos més recòndits al teu dispositiu.

Per l’altra, l’antivirus. Un programa capaç de detectar i eliminar els que han aconseguit entrar-hi. 

En qualsevol cas, és recomanable instal·lar un bon antivirus en tots els  teus dispositius connectats a Internet.

Com ha de ser un antivirus?

1. Un bon antivirus ha de ser apte per al dispositiu. Tingues present que consumeix força recursos de la memòria RAM i del processador. Tria una solució òptima amb el teu dispositiu i revisa els requisits mínims del sistema. 

2. Un bon antivirus ha de ser fàcil de fer servir. Abans de decidir-te comprova si disposa d’una interfície amigable. Si a més, està disponible en català, això suma punts, oi? 

3. Un bon antivirus ha de tenir protecció contra la pesca de credencials. Sobretot, ara que és una de les formes d’engany més emprades per robar les dades personals i bancàries. 

4. Un bon antivirus ha doferir funcions extra. Com més, millor. Revisa les funcions addicionals i comprova si disposa d’una xarxa virtual privada, d’eines de supervisió parental o d’optimització del funcionament del dispositiu o d’un gestor de contrasenyes. També si està disponible per les diferents plataformes que utilitzes.

5. Un bon antivirus ha de mantenir al dia la base de dades de virus, per poder identificar les noves amenaces que van apareixent.

I el preu? Entre l’àmplia oferta de programes antivirus, existeixen solucions gratuïtes que ofereixen unes prestacions bàsiques de protecció prou satisfactòries. En fer-les servir, ajudes a les empreses de seguretat a fer créixer les bases de dades per reconèixer el codi maliciós. A vegades, però, també caldrà conviure amb la presència d’anuncis i finestres flotants. Si no hi estem disposades, sempre queda l’opció de fer el salt i adquirir una llicència d’ús.

Resumint. El millor antivirus és aquell capaç de detectar i bloquejar el nombre més gran d’amenaces.

Antivirus al lispositiu mòbil | Quin antivirus tens instal·lat als teus dispositius?
mohamed_hassan a Pixabay

Precisament, l’Organització de Consumidors i Usuaris OCU acaba de presentar un informe en què analitza els millors antivirus.

El que surt més ben parat de la comparativa és Bitdefender Internet Security. Ara mateix, la llicència anual per a 3 dispositius surt per 29,99 euros.

Si prefereixes optar per un antivirus gratuït, n’hi ha que obtenen uns resultats notables, com ara Kaspersky Security Cloud Free i Avast Free Antivirus.

Pots veure tots els detalls d’aquest estudi comparatiu, amb les característiques de les eines analitzades i els resultats de les proves al web ocu.org/tecnologia/antivirus

I recorda, el més efectiu per reforçar la teua protecció digital és actuar amb sentit comú i precaució, per evitar amenaces i ciberatacs.

Tots els continguts són d’accés lliure i gratuït, sempre mantenint-ne l’autoria.
Amb tot, si ho desitges, pots convidar-me a un cafè.
Sempre gràcies!

Vols rebre les noves publicacions a la teua bústia? Subscriu-te a la llista de distribució quinzenal d’Aplec d’experiències i reflexions sobre tecnologia, educació, ‘…i lo que surja.’

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *