Inici » #NotadeVeu 0074 | Saps que avui és el Dia de la Internet Segura?

#NotadeVeu 0074 | Saps que avui és el Dia de la Internet Segura?

Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, saps que avui és el Dia de la Internet Segura?

El segon dia de la segona setmana del segon mes de l’any se celebra a tot el món el Dia d’Internet Segura.

La jornada vol impulsar canvis positius i conscienciar sobre l’ús responsable, respectuós, crític, segur i creatiu d’Internet. Animant a tothom, a prendre part en la construcció d’una Internet millor.

Cada any, la Unió Europea proposa un lema que reflexiona sobre algun aspecte de la seguretat dels menors a la xarxa. El lema en aquesta edició és Junts per una Internet millor.

Propòsits per a l’acció

Amb un enfocament global i comunitari, cadascuna de nosaltres tenim la responsabilitat i la capacitat de contribuir en la construcció d’una Internet més segura:

Els infants, adolescents i joves, sent respectuosos amb els altres i protegint la seva privadesa a la xarxa. A més, buscant oportunitats positives per crear, participar i compartir a través d’Internet.

Les famílies també tenen un paper fonamental. A través el diàleg, l’acompanyament tecnològic i el bon exemple de comportament digital, poden motivar i inculcar l’ús cibersaludable de les tecnologies digitals.

La comunitat educativa pot contribuir-hi capacitant l’alumnat en les competències digitals i mediàtiques. També ajudant-los a desenvolupar les habilitats que fomentin el pensament crític i la generació de continguts positius. A esdevenir referents del bon fer a la xarxa i conscienciar-los de la importància de relacionar-se seguint els criteris de la netiqueta.

També les empreses. Implicant-se en la creació de serveis, plataformes i entorns segurs, usables i accessibles. Adaptats a l’edat i nivell de maduresa de les seues usuàries i respectuoses amb la seua privacitat.

Finalment, l’administració ha de proporcionar un entorn on tota la societat pugui treballar i desenvolupar-se, amb igualtat de drets i d’oportunitats. Com ara, incorporant la formació en matèria de seguretat a Internet dins els plans educatius; oferint canals d’informació i suport a les famílies. També impulsant l’autoregulació de continguts i serveis per part de les empreses.  Així mateix, vetllar per la garantia de la seguretat i el benestar de nens i joves mitjançant estratègies reals de protecció infantil a Internet.

En definitiva, totes som responsables de marcar la diferència a Internet. Entre totes podem contribuir a la creació d’un espai positiu: comportant-nos de manera respectuosa amb els altres, cercant oportunitats per crear i connectar, i reportant els continguts i comportaments negatius a Internet.

cadenat | Per cert, saps que avui és el Dia de la Internet Segura?
TheDigitalArtist a Pixabay

Durant la jornada d’avui, tant l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya com l’Instituto Nacional de Ciberseguridad (INCIBE) s’uneixen a la iniciativa internacional. Als seus llocs web hi pots trobar continguts i activitats amb l’objectiu de promoure un ús segur i positiu de la tecnologia. Avui i cada dia de l’any.

Tots els continguts són d’accés lliure i gratuït, sempre mantenint-ne l’autoria.
Amb tot, si ho desitges, pots convidar-me a un cafè.
Sempre gràcies!

Vols rebre les noves publicacions a la teua bústia? Subscriu-te a la llista de distribució quinzenal d’Aplec d’experiències i reflexions sobre tecnologia, educació, ‘…i lo que surja.’

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *