Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, saps quines precaucions cal prendre en utilitzar un assistent de veu?
Aquest divendres, se celebra el Dia de la Protecció de Dades per promocionar les bones pràctiques en matèria de seguretat i privacitat digitals.
Per això, les dues notes de veu d’aquesta setmana se centren en aquest tema. Concretament, sobre l’impacte dels dispositius de la internet de les coses en la nostra privacitat.
Assistent personal intel·ligent o assistent de veu
La d’avui conté una sèrie de pràctiques per a la bona gestió dels assistents de veu, que trobem integrats en molts dels aparells tecnològics que fem servir.
Segons la darrera enquesta de l’Associació per a la Investigació de Mitjans de Comunicació, publicada a principis de l’any 2021, la meitat de les internautes preguntades empren un assistent virtual per veu, en el seu dia a dia.
Amazon Alexa, Google Assistant, Apple Siri, Microsoft Cortana o Bixby Samsung són alguns dels noms que reben aquests servicials majordoms digitals, sempre a punt d’atendre les nostres consultes i fer-nos la vida més fàcil.
Ara bé, com ja t’he explicat en anteriors anotacions, ja és ben sabut que les companyies que han desenvolupat aquests ginys ens escolten.
Els assistents virtuals són capaços d’entendre el llenguatge natural i s’entrenen contínuament a través de sistemes d’aprenentatge automàtic, Utilitzen les converses que hi mantenim, per millorar la seva resposta davant les ordres que li donem.
Més encara, transcriuen, processen i emmagatzemen les nostres dades de veu, per treure profit del seu alt valor econòmic.
Poden revelar informacions sensibles referents al teu estat emocional i de salut.
Així mateix, els facilita la confecció d’un perfil amb el teu nivell d’estudis, la procedència geogràfica o el marc socioeconòmic. També sobre els teus costums, amb qui interactues, en quin entorn estàs i els teus hàbits de consum.
Sense oblidar-nos que la veu és un dels sistemes de reconeixement biomètric utilitzat per autenticar la nostra identitat digital.
Propostes per a un ús segur i privat
Per tot això, és imprescindible tenir una cura especial de la manera com ens relacionem amb l’assistent de veu. A continuació et proposo algunes recomanacions i mesures per fer-ne un ús més segur i privat.
1. Comprova la política de privacitat per saber com es gestionen els enregistraments d’àudio efectuats pel dispositiu.
2. Revisa la configuració per fer que les gravacions se suprimeixin automàticament. De la mateixa manera, des dels paràmetres de l’aplicació o a través del compte d’usuari del servei, revisa l’historial de consultes que has realitzat i suprimeix-ne els enregistraments antics.
3. Assegura l’inici de sessió per evitar accessos maliciosos i no desitjats. Protegeix-lo amb una contrasenya segura i fes ús del doble factor d’autenticació per evitar que ningú, a part de tu, pugui donar ordres al teu assistent.
4. De tota l’oferta d’aplicacions compatibles, queda’t només amb les que són de confiança i comprova’n la reputació.
5. Evita enllaçar-lo amb comptes que continguin informació sensible, que puguin provocar escletxes de seguretat, situacions de suplantació d’identitat i compres no desitjades.
6. Desactiva o desendolla l’assistent de veu quan no el fas anar. En cas contrari, sempre para l’orella, escolta sempre, encara que només sigui per saber quan direm la paraula d’activació.
7. Enforteix la seguretat de la teua WIFI, activant el protocol WPA2. D’aquesta manera, es xifren les dades que s’envien i evites que ningú es coli a la vostra xarxa familiar.
8. Segons les fabricants, un assistent de veu no és cosa de canalla. Malgrat això, poden fer-ne ús fins i tot abans, que hagin après a llegir ni escriure.
Si bé a la Unió Europea, el tractament de dades de veu de menors de setze anys és il·lícit; es fa difícil saber si els proveïdors compleixen o no la legislació, al peu de la lletra. Per tant, supervisa l’ús que en fan els petits de casa.
Si vols saber-ne més
Aquesta nota de veu es basa en continguts disponibles a internetsegura.cat Si t’interessa la temàtica, també hi pots trobar altres materials de conscienciació i sensibilització sobre l’ús segur de les tecnologies.