Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, saps quines precaucions cal prendre en utilitzar un televisor intel·ligent?
Aquest divendres, se celebra el Dia de la Protecció de Dades per promocionar les bones pràctiques en matèria de seguretat i privacitat digitals.
Per això, les dues notes de veu d’aquesta setmana se centren en aquest tema. Concretament, sobre l’impacte dels dispositius de la internet de les coses en la nostra privacitat.
Els televisors intel·ligents o Smart TV
La d’avui, vol ajudar-te a tenir una relació més segura i privada amb el teu televisor intel·ligent. Cada vegada són més llars les que l’acullen com a centre d’entreteniment audiovisual preferent, arraconant el televisor de tota la vida.
I no és gens estrany: aquests aparells tecnològics integren prestacions prou interessants que els seus avantpassats no disposaven: connectivitat, continguts a la carta, accés a aplicacions, serveis i plataformes en línia… Però també cal ser conscients, que el seu ús pot afectar la seguretat i la privacitat de la nostra família.
Per això, et proposo algunes recomanacions i mesures, a l’hora d’utilitzar un televisor intel·ligent.
Propostes per a un ús segur i privat
1. Estableix una contrasenya d’administració. Com passa amb la resta de dispositius, això pot ajudar a evitar canvis accidentals o no desitjats en els paràmetres de configuració.
2. Crea perfils secundaris, diferenciant cada persona que fa ús de les aplicacions del televisor. Configura un inici de sessió específic per cada membre, creant un espai segur amb continguts apropiats a la seua edat
3. Sempre que hi hagi l’opció, configura l’autenticació de dos factors en aplicacions instal·lades i els serveis als quals s’està subscrit. En qualsevol cas, assegura l’accés amb contrasenya o patró biomètric.
4. Dins de la configuració de l’aparell, desactiva la funció ACR, de reconeixement automàtic de contingut. No et vull espantar, però la teua tele t’espia! Té la capacitat de reconèixer el contingut que es reprodueix al dispositiu, i d’aquesta manera, pot proporcionar-te una experiència personalitzada, recomanar-te nous continguts i mostrar-te anuncis específics d’acord amb el teu perfil de navegació i de consum.
5. Evita introduir i desar informació personal i financera al televisor. Com menys dades sensibles hi emmagatzemis, menys probabilitat de posar les teues dades en perill!
6. Mantén-lo al dia d’actualitzacions de seguretat. Com passa amb la resta de dispositius digitals, periòdicament, van apareixent nous pedaços i actualitzacions. Serveixen per millorar-ne les funcionalitats i resoldre els problemes que s’han detectat amb el seu ús.
7. Si el teu televisor incorpora una càmera i un micròfon, o bé els hi has connectat tu, assegura’t de desactivar-los o desconnectar-los, quan no els utilitzes. Controla quan estan actius, per evitar que el que feu o dieu al seu davant, pugui ser vist o escoltat per terceres persones.
8. Si a casa hi ha canalla o adolescents, dialoga amb ells, per fer-los veure la importància de vetllar per la protecció de la seva privadesa i la de tota la família.
9. D’altra banda, per evitar sorpreses, no estaria de més una lectura atenta de les diverses polítiques de privadesa i els acords d’usuari dels dispositius i serveis que fas servir. La legislació vigent diu ben clar que, com a consumidores, no hauríem de veure’ns forçades a acceptar-les totalment poder fer ús de l’aparell. Malgrat això, majoria dels fabricants no ens informen de forma prou clara sobre com i perquè utilitzen les nostres dades. Per tant, si cal, demana més informació i transparència.
i 10. Fes un consum crític i conscient dels continguts digitals!
Si vols saber-ne més
Aquesta nota de veu es basa en continguts disponibles a internetsegura.cat Si t’interessa la temàtica, també hi pots trobar altres materials de conscienciació i sensibilització sobre l’ús segur de les tecnologies.