Inici » #NotadeVeu 0069 | Creus que el professor Bacteri era un visionari incomprès?

#NotadeVeu 0069 | Creus que el professor Bacteri era un visionari incomprès?

Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, tu també penses que el professor Bacteri era un visionari incomprès?

Tal dia com avui, de l’any 1958, el mestre Francisco Ibáñez es treia el llapis de l’orella per dibuixar per primer cop a Mortadel·lo i Filemó.

Per celebrar el seu 64è aniversari i ENa agraïment a les bones estones que he passat llegint aquests còmics, em proposo recuperar alguns ginys inventats pel professor Bacteri, que més enllà de les catastròfiques conseqüències, es van avançar al seu temps.

Número 7 / La máquina del cambiazo (1971) *

El professor Bacteri ha inventat una màquina que serveix perquè dues persones puguin intercanviar-se la posició. En escollir unes coordenades, la víctima, vull dir …persona, que està dins de la màquina apareix en aquella ubicació, substituint a l’altra persona.

Malauradament, la teletransportació humana encara és cosa de ciència-ficció. Ara per ara, els científics han pogut demostrar la teoria que faria possible transferir la informació, no la matèria en si, d’una partícula a una altra. Això, més que traslladar-nos d’un lloc a un altre podria facilitar la creació d’una còpia perfecta de l’ésser humà original en el punt de destí.

Número 16 / Los monstruos (1973) *

El professor Bacteri ha inventat un aparell mitjançant el qual els personatges dels llibres poden cobrar vida. 

A hores d’ara, les editorials ja han començat a treure profit del gran potencial de la realitat virtual i la realitat augmentada per fer sortir les històries dels llibres. Als prestatges de la botiga d’aplicacions hi podem trobar algunes mostres de narrativa immersiva i interactiva, que fa l’experiència de lectura més atractiva i accessible per a tothom.

Número 44. Los cacharros majaretas (1974) *

La TIA s’ha proposat renovar la flota de vehicles: Com era d’esperar, serà el professor Bacteri que s’encarregarà de dissenyar i fabricar tota mena de mitjans de transport estrafolaris.

Quaranta anys més tard, ja no se’ns fa estrany veure vehicles elèctrics i híbrids pels nostres carrers i carreteres. I ben aviat, presenciarem com s’hi incorporen els intel·ligents i els autònoms. 

Número 81. El estropicio meteorológico (1987) *

El professor Bacteri inventa una màquina capaç de canviar el clima. Mortadel·lo i Filemó s’encarreguen de provar-la per la ciutat, generant diverses situacions de canvi climàtic.

Precisament, ara fa uns mesos, vam assabentar-nos de les primeres experiències de sembra artificial de núvols, que han permès fer ploure artificialment enmig del desert dels Emirats Àrabs. Amb l’ajuda d’uns drons, s’aconsegueix alterar la càrrega elèctrica de les gotes d’aigua dels núvols, forçant la seua precipitació. 

120. ¡Pesadillaaa…! 1994 *

El professor Bacteri inventa un aparell perquè tothom tingui somnis feliços. Contràriament, provoca que es converteixin en malsons terrorífics de carn i ossos, a l’estil de Freddy Krueger.

La tecnologia també està obrint camins en la neurociència del son. Ara mateix, potser portes posat un rellotge intel·ligent o una polsera d’activitat que pot analitzar la qualitat i quantitat del son…

També hi ha nous dispositius que permeten mesurar les ones cerebrals, el moviment corporal, el ritme cardíac i la respiració mentre s’està dormint. O que emeten soroll rosa, projectant ones acústiques sobre el cervell, millorant així la qualitat del son i rebaixant el nivell d’estrès i d’ansietat.

169. Mortadelo de la Mancha. (2005)

El professor Bacteri ha inventat el Transmutador trifàsic, un invent que permet assimilar els coneixements continguts en un llibre, en segons.

En aquest àmbit, les màquines ens guanyen de golejada, de moment. Hem creat intel·ligències artificials capaces d’aprendre de manera automàtica.

En canvi, n’hi ha moltes les que pensen que la tecnologia ens ha fet tornar més carallots, als humans. No hi ha proves científiques que demostrin que la tecnologia digital perjudica les nostres capacitats cognitives biològiques. Més al contrari, a mi m’agrada pensar que poden ajudar-nos a enfortir-les i complementar-les.

Mortadel·lo i Filemó | Creus que el professor Bacteri era un visionari incomprès?
Mortadel·lo i Filemó | © Francisco Ibáñez

Acabo proposant-te una visita a mortadelo-filemon.es Un lloc web mantingut per Pablo i Alfredo Sánchez que repassa de manera extremadament exhaustiva l’imaginari dels dos agents de la TIA i la vida del seu creador.

Tots els continguts són d’accés lliure i gratuït, sempre mantenint-ne l’autoria.
Amb tot, si ho desitges, pots convidar-me a un cafè.
Sempre gràcies!

Vols rebre les noves publicacions a la teua bústia? Subscriu-te a la llista de distribució quinzenal d’Aplec d’experiències i reflexions sobre tecnologia, educació, ‘…i lo que surja.’

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *