Inici » #NotaDeVeu 0068 | Saps què és Bizum?

#NotaDeVeu 0068 | Saps què és Bizum?

Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, saps què és Bizum?

Què és Bizum?

Bizum és una plataforma de pagament mòbil. 

Facilita la recepció i l’enviament instantani de diners entre particulars. També pot utilitzar-se per efectuar pagaments en els establiments adherits o efectuar donacions a ONGs.

El seu ús permet fer transaccions evitant el maneig de diners en efectiu i ni havent de facilitar les dades bancàries a ningú: només cal conèixer el número de telèfon mòbil de la persona a qui es vol enviar o sol·licitar diners.

Com funciona? 

Per fer servir Bizum només necessites disposar d’un IBAN en un banc compatible amb la plataforma

Des de l’aplicació mòbil de l’entitat cal activar el servei, establint un vincle entre el número de telèfon i el compte bancari.

A partir d’aquest moment ja pots començar a fer-ho servir, de manera immediata i quasi universal. 

Compta amb la garantia dels sistemes de seguretat dels bancs. És aquest qui fa d’intermediari durant el procés, encarregant-se d’autenticar la identitat de l’ordenand.

Aquest servei és gratuït. Amb tot, per evitar sorpreses, et recomano que verifiquis la política de comissions del teu banc.

Com usar Bizum en compres en línia?

Si vols emprar-ho com a mètode de pagament en una botiga o establiment associat, comprova si mostra el Botó Bizum a la caixa de pagament. En cas afirmatiu, vol dir que és un mitjà de pagament disponible i acceptat.

Com passa amb les operacions amb la targeta de dèbit o crèdit, cal validar el pagament amb la introducció de la clau Bizum: una clau única de quatre dígits.

Recorda que, com la resta d’operacions que dus a terme, pots consultar-ne l’extracte a través dels canals propis de banca mòbil i electrònica, a l’apartat Bizum | Moviments.

Per tant, és segur segur?

Aquest servei està totalment avalat pels sistemes de seguretat del teu banc. Així mateix, compleix totes les normatives de seguretat, tant europees com espanyoles.

Malgrat això, no et refiïs! Fes-ne un ús conscient, responsable i segur.

1.
Abans de validar una operació, revisa les dades de la destinatària Pots veure el seu àlies, format pel nom i les inicials dels dos cognoms.

2.
En les compres entre particulars, assegura’t de la bona fe de qui ven i sospita de les gangues.

3.
En les compres digitals, verifica que es tracta d’un lloc web de confiança i revisa les condicions d’entrega i de devolució del comerç.

4.
Llegeix els missatges amb atenció. Precisament fa uns dies, els Mossos d’Esquadra ens adverteixen d’una nova ciberestafa a través d’aquesta app: La víctima rep un missatge que fa pensar que s’està rebent diners al compte. Però, just al contrari: si s’accepta el requeriment, s’està validant el pagament a l’emissora del missatge.

Recorda que si reps diners a través de Bizum, no cal que facis res de res.

I si has patit una estafa, acudeix a la policia amb tota la informació que disposis, per interposar una denúncia. 

Tots els continguts són d’accés lliure i gratuït, sempre mantenint-ne l’autoria.
Amb tot, si ho desitges, pots convidar-me a un cafè.
Sempre gràcies!

Vols rebre les noves publicacions a la teua bústia? Subscriu-te a la llista de distribució quinzenal d’Aplec d’experiències i reflexions sobre tecnologia, educació, ‘…i lo que surja.’

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *