Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, saps quants webs usen el domini .cat?
És de justícia fer memòria històrica digital i homenatjar a totes les que han practicat l’activisme digital a favor de la nostra llengua.
Tal dia com avui, de fa vint anys, en el sí comunitat internauta catalanoparlant, neix l’Associació puntCAT amb l’únic objectiu de liderar la campanya i la candidatura per aconseguir el domini .cat.
A finals del 2004, la Fundació puntCAT pren el relleu amb la missió de gestionar el registre d’aquest domini que servirà per aplegar la comunitat lingüística i cultural catalanes, a la xarxa.
A la fi veurà la llum, després d’un part llarg i difícil, el 15 de setembre de 2005, a les onze de la nit. El primer domini .cat que es va registrar va ser tan.cat, una picada d’ullet humorística dels enginyers de la Fundació.
Segons l’Observatori anual del domini .cat, l’any 2020 existeixen 110.802 llocs web actius amb domini .cat. D’aquestos, 420 són a la comarca de l’Urgell.
Un superpoder comporta una superresponsabilitat!
Àmbit educatiu
La fundació organitza el concurs wapps.cat de creació de llocs web i aplicacions en català. Té els objectius de fomentar les competències i habilitats TIC i la creativitat de les participants i la normalització del català en entorns digitals. S’adreça a alumnes de cicle superior de primària, d’ESO, Batxillerats i Cicles Formatius.
Així mateix, ofereix al professorat eines que faciliten la creació de continguts digitals. També proposa formació pràctica sobre creació de webs com a recurs acadèmic transversal, per treballar per projectes, publicar treballs de síntesi o recerca, la comunicació de resultats, etc.
Igualment, genera espais de sensibilització comunitària per reflexionar sobre els riscos digitals i promoure els hàbits cibersaludables.
De la mateixa manera, s’encarrega de formar i acompanyar les AFAs i AMPAs durant el procés de creació i edició dels seus llocs web.
Àmbit cultural i social
La fundació ofereix formació i suport a les entitats sense ànim de lucre, per poder crear, editar i mantenir el seu lloc web. D’aquesta manera, tenen més visibilitat i força en l’entorn digital en català.
Amb el programa esTICenllaçat.cat facilita la cocreació i desenvolupament de pàgines web amb WordPress i així, millorar l’accés i la capacitació TIC de les entitats de l’Economia Social i Solidària de Catalunya.
Tanmateix, promou i finança iniciatives que fomenten la innovació i el català a la xarxa, amb una convocatòria oberta a entitats públiques o privades sense ànim de lucre.
Àmbit d’Economia Local
Els emprenedors poder gaudir d’una tarifa plana per facilitar el llançament del seu projecte, durant els 3 primers anys.
De manera semblant, amb el programa Elteunegoci.cat formen i acompanyen els petits negocis perquè puguin tenir un lloc web en català i posicionar la seua empresa a internet.
Jo.cat és un programa formatiu en línia, sobre la construcció de la identitat digital, per poder promocionar el seu perfil professional i millorar l’ocupabilitat. Va dirigit a les persones amb el certificat ACTIC i que estan a l’atur.
…i de regal, un superpoder universal!
Fins a finals de mes, aprofita la promoció de Domini.cat i registra el teu web per només 5 euros!
#SuperpodersPuntCat