Inici » #NotadeVeu 0051 / A les xarxes també practiques la tolerància?

#NotadeVeu 0051 / A les xarxes també practiques la tolerància?

Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, a les xarxes també practiques la tolerància?

Avui és el Dia Internacional per a la Tolerància. Una celebració que ens anima a alimentar i practicar les nostres actituds positives amb els altres, també en entorns digitals.

Actualment, aprofitem la xarxa com una font inesgotable d’informació diversa i plural, i que facilita que puguem compartir, expressar-nos i debatre opinions amb persones d’arreu. De la mateixa manera, també cal que ens sentim compromeses a exercitar la tolerància i el respecte davant totes aquelles realitats, veus i opinions diferents de la nostra.

Tot això passa per l’educació d’una ciutadania digital que és capaç d’apreciar la diferència, com un repte i una riquesa. Capaç de relacionar-se de manera respectuosa, dialogant, oberta i humanitzada.

Avui és un bon dia per reflexionar-hi i passar a l’acció. Per això, et proposo portar aquests valors a la vida, a través dels 10 passos per a la tolerància a Internet, formulats en aquesta campanya de sensibilització engegada per Movistar, Twitter, Injuve i PantallasAmigas.

Pas 1.

Exerceix la teva llibertat d’expressió de manera responsable. Reflexiona sobre com afecta les altres persones i als seus drets.

Pas 2.

Abans de fer una crítica, reflexiona: Disposes de la informació suficient i veraç per justificar-la?

Pas 3.

Utilitza un to i un llenguatge respectuós. Les expressions feridores o agressives resten credibilitat i provoquen reaccions violentes.

Pas 4.

Recorda que insultar, difamar, calumniar o injuriar no és fer un bon ús de la llibertat d’expressió. A més, també hi pot tenir conseqüències legals.

Pas 5.

Tingues present que el linxament digital és una forma de violència. Evita contribuir a agressions col·lectives i posa de la teua part per evitar-les.

Pas 6.

Respecta qui no és com tu o pensa diferent. La diversitat és una oportunitat per aprendre i gaudir.

Pas 7.

Talla amb les cadenes i mems que ridiculitzen idees o col·lectius discriminats. La religió, l’ètnia, la raça, la nacionalitat, la llengua, la ideologia, l’orientació sexual o la identitat de gènere mai han d’esdevenir motiu d’exclusió.

Pas 8.

Rebutja els comentaris amenaçadors o que inciten la violència contra un grup social. Oposar-t’hi és la millor manera de frenar-los.

Pas 9.

Intenta mostrar el teu suport a qui consideris que és víctima d’un tracte injust, a les xarxes. Un petit gest pot resultar de gran ajut!

I pas 10.

Valora el to positiu i tolerant. Fes d’Internet un lloc millor encoratjant i creant un bon ambient de convivència i gaudi.

Ja veus que queda molt per fer, per arribar al ple desenvolupament dels drets i les llibertats digitals i per una cultura digital del respecte i la pau!

En definitiva, a les xarxes, també tracta els altres com t’agrada que et tractin!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *