Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, a les xarxes també practiques la tolerància?
Avui és el Dia Internacional per a la Tolerància. Una celebració que ens anima a alimentar i practicar les nostres actituds positives amb els altres, també en entorns digitals.
Actualment, aprofitem la xarxa com una font inesgotable d’informació diversa i plural, i que facilita que puguem compartir, expressar-nos i debatre opinions amb persones d’arreu. De la mateixa manera, també cal que ens sentim compromeses a exercitar la tolerància i el respecte davant totes aquelles realitats, veus i opinions diferents de la nostra.
Tot això passa per l’educació d’una ciutadania digital que és capaç d’apreciar la diferència, com un repte i una riquesa. Capaç de relacionar-se de manera respectuosa, dialogant, oberta i humanitzada.
Avui és un bon dia per reflexionar-hi i passar a l’acció. Per això, et proposo portar aquests valors a la vida, a través dels 10 passos per a la tolerància a Internet, formulats en aquesta campanya de sensibilització engegada per Movistar, Twitter, Injuve i PantallasAmigas.
Pas 1.
Exerceix la teva llibertat d’expressió de manera responsable. Reflexiona sobre com afecta les altres persones i als seus drets.
Pas 2.
Abans de fer una crítica, reflexiona: Disposes de la informació suficient i veraç per justificar-la?
Pas 3.
Utilitza un to i un llenguatge respectuós. Les expressions feridores o agressives resten credibilitat i provoquen reaccions violentes.
Pas 4.
Recorda que insultar, difamar, calumniar o injuriar no és fer un bon ús de la llibertat d’expressió. A més, també hi pot tenir conseqüències legals.
Pas 5.
Tingues present que el linxament digital és una forma de violència. Evita contribuir a agressions col·lectives i posa de la teua part per evitar-les.
Pas 6.
Respecta qui no és com tu o pensa diferent. La diversitat és una oportunitat per aprendre i gaudir.
Pas 7.
Talla amb les cadenes i mems que ridiculitzen idees o col·lectius discriminats. La religió, l’ètnia, la raça, la nacionalitat, la llengua, la ideologia, l’orientació sexual o la identitat de gènere mai han d’esdevenir motiu d’exclusió.
Pas 8.
Rebutja els comentaris amenaçadors o que inciten la violència contra un grup social. Oposar-t’hi és la millor manera de frenar-los.
Pas 9.
Intenta mostrar el teu suport a qui consideris que és víctima d’un tracte injust, a les xarxes. Un petit gest pot resultar de gran ajut!
I pas 10.
Valora el to positiu i tolerant. Fes d’Internet un lloc millor encoratjant i creant un bon ambient de convivència i gaudi.
Ja veus que queda molt per fer, per arribar al ple desenvolupament dels drets i les llibertats digitals i per una cultura digital del respecte i la pau!
En definitiva, a les xarxes, també tracta els altres com t’agrada que et tractin!
