Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, saps com actuar davant el discurs d’odi en entorns digitals?
Malauradament, les xarxes socials i les aplicacions de missatgeria instantània han esdevingut els principals espais de generació i extensió del discurs de l’odi i els extremismes.
No sé si també sents inquietud davant la presència desacomplexada i impune dels partits ultradretans als mitjans digitals. Davant la difusió de les seues tesis xenòfobes i esbiaixades, que sembla que estiguin per damunt de tota llei, límit o sanció.
Podem neutralitzar les mentides, els estereotips i les falsedats en les quals es basa el seu discurs?
Podem evitar radicalitzar-nos, apaivagant la indignació, la ira, la ràbia que sentim, que pot esdevenir combustible per amplificar les seues veus?
Podem desvetllar la mirada crítica d’una ciutadania desmobilitzada que se sent defraudada, si no enganyada?

Et proposo una sèrie de tips per lluitar contra la polarització i el discurs de l’odi en línia:
1. L’odi es desmunta.
Qüestiona’t les coses. Identifica les fonts. Ves més enllà dels titulars cridaners. Aprèn a llegir i analitzar entre línies.
Procura mantenir una actitud crítica i responsable davant dels continguts que publiques o comparteixes a les xarxes.
2. L’odi es reporta.
La majoria de plataformes i xarxes socials tenen mecanismes de denúncia sobre els continguts d’odi. Informa’t sobre que pots fer, com pots reportar-ho anònimament i sense estar en perill.
3. L’odi no s’alimenta.
Compartir un contingut fals o dubtós o comentar-lo genera més difusió i, per tant, més abast. Per tant, sense voler-ho, estàs contribuint a ampliar l’impacte negatiu i en cas de denúncia, pots esdevenir còmplice del missatge.
4. L’odi es bloqueja.
Passa dels haters! No dubtis en bloquejar qui intoxica i enrareix l’ambient digital. El bloqueig sol ser anònim i et garanteix que els comentaris ofensius que pugui compartir aquesta persona no els rebis.
5. L’odi es desmunta.
Si l’odi sovint prové de la ignorància, podem combatre’l eficaçment generant narratives alternatives. Així mateix, compartint arguments rellevants que posin en valor els valors de l’empatia, el respecte la tolerància i la diversitat i visibilitzin positivament als col·lectius o grups atacats.
En definitiva, davant el discurs de l’odi, PENSA, VIGILA i sobretot ACTUA!
Més informació
Càpsula TIC 94. El run run. (llegeix)
Càpsula 54. Això és intolerable! (llegir)
Observatoris sobre discurs d’odi i discurs discriminatori als mitjans de comunicació de Mèdia.cat (anar-hi)