Inici » #NotadeVeu 0056 | Creus que la digitalització porta a la felicitat?

#NotadeVeu 0056 | Creus que la digitalització porta a la felicitat?

Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, creus que la digitalització porta a la felicitat?

Si algun dia vens a veure’m al gòTIC, al taulell de suro de l’entrada, fa temps que hi tinc penjada una entrevista de La Contra de La Vanguardia. Lluís Amiguet hi conversa amb el psicòleg social Peter Vorderer  prenent com a punt de partida l’afirmació rotunda «El mòbil ens ha dividit en amos i esclaus digitals»

Confesso que vegada que arribo a feina i m’hi fixo, segueix fent-me qüestionar la forma com visc la tecnologia.

L’expert defineix als esclaus digitals com els qui dediquen la seva atenció i el seu temps a obtenir el simulacre digital de companyia virtual a les xarxes i informació, sexe i entreteniment a les pantalles. Et sents identificada amb aquest perfil?

Cap a una nova normalitat digital

Aquest article es va publicar un mes abans de la declaració de l’estat d’alarma davant la COVID-19. Imagina’t que en diria ara, quan el confinament encara ha contribuït a sobredimensionar la nostra realitat virtual i la submissió a les tecnologies de la informació, la relació i la comunicació!

La pandèmia ha forçat l’aparició una nova normalitat digital, que ha arribat per quedar-se i que ha transformat la nostra vida quotidiana: el teletreball, l’educació en línia, la virtualització de les relacions i les trobades, la sostenibilitat digital, el comerç electrònic, la participació…, 

Però també s’han fet més evident, encara, que no tot el que es pot fer amb la tecnologia és bo i desitjable. Noves bretxes socials, una major dependència a les pantalles, la pèrdua d’intimitat i la cibervigilància, els trastorns de conductes i capacitats, els hàbits poc saludables…, 

Detall d'una baula d'una cadena de ferro.
Foto de lalesh aldarwish de Pexels

Reptes

Per això, cal reclamar la nostra sobirania tecnològica i la governança digital. 

Com a societat, hauríem de ser capaces de reflexionar sobre com orientar el progrés tecnològic. Recordant-nos que la tecnologia i les dades sempre han de posar-se al servei de les persones, per a la millora dels seus drets i oportunitats. I no al revés.

Així mateix, en l’àmbit personal, resultarà crucial cuidar el nostre benestar digital. Procurant crear i mantenir una relació responsable, saludable i equilibrada amb la tecnologia.

Et convido a sumar-te a l’apassionant repte per a la construcció d’un nou humanisme digital, lliure de privilegis i esclavatges. 

A tenir sempre ben present, que el més important de les tecnologies som les persones.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *