Inici » #NotadeVeu 064 / Coneixes els neologismes catalans de la ciberseguretat? 2/2

#NotadeVeu 064 / Coneixes els neologismes catalans de la ciberseguretat? 2/2

Això és una nota de veu. Això és una microcol·laboració amb Ràdio Tàrrega per capturar i compartir bones pràctiques i recursos TIC, amb totes vosaltres. Per cert, coneixes els neologismes catalans de la ciberseguretat?

Avui completaren la llista dels nous termes de l’àmbit de la ciberseguretat, que dimarts passat, vam començar a repassar. Han estat normalitzats en català pel Consell Supervisor del TERMCAT, durant l’any que acaba.  Pots consultar-los a termcat.cat/neoloteca

Una vegada més, el meu agraïment a l’Anna Borrego.  Ha fet que puguis escoltar, com déu mana, la seua equivalència en anglès.

Amb la F

frau amb identitat sintètica
synthetic identity theft

Ciberdelicte consistent a utilitzar una identitat artificial per a cometre un frau, com ara obrir comptes o per a fer compres fraudulentes. 

Aquest perfil es fabrica amb la combinació de dades personals reals i dades falses.  El delicte sovint passa desapercebut, pel fet que no existeix una víctima clarament identificable.

Amb la H

hipotrucatge
shallow fake

Tècnica de manipulació audiovisual que, mitjançant eines d’edició de vídeo poc sofisticades, permet crear muntatges de vídeo realistes que contenen situacions fictícies, sovint amb l’objectiu de desinformar o difamar.

Cal no confondre-ho amb l’hipertrucatge, que utilitza algoritmes d’intel·ligència artificial per realitzar els muntatges.

Amb la P

patró fosc  
dark pattern

Tècnica utilitzada en el disseny de la interfície d’usuari d’un web legítim per a manipular l’usuari, amb l’objectiu d’induir-lo a fer-hi accions que no faria lliurement.

Sovint estan orientats a fer que un usuari compri alguna cosa que no vol o que se subscrigui a serveis sense adonar-se’n o li dificulta la sortida d’un espai digital.

programa de recompensa per errors
bug bounty program

Acord en virtut del qual un lloc web, una organització o un desenvolupador es compromet a compensar i reconèixer els investigadors que detectin errors en els seus programes i eines, especialment errors relacionats amb problemes de vulnerabilitat.

programari antimaliciós
antimalware

Programari que pot contrarestar o prevenir l’efecte de qualsevol mena de codi no desitjat o maliciós.

programari maliciós polimòrfic i metamòrfic
metamòrfic and polymorphic malware

El polimòrfic canvia la seva estructura interna i es reescriu cada vegada que es replica, a fi d’eludir els sistemes de protecció. En canvi, el metamòrfic només canvia parcialment les seves característiques cada vegada que es reprodueix, mantenint el nucli i les funcions bàsiques.

El primer és més difícil de detectar, ja que els sistemes de protecció busquen coincidències completes amb les signatures de virus de la seva base de dades.

Amb la S

suplantació
spoofing

Tècnica consistent a alterar la font de procedència d’un conjunt de dades imitant-ne una de legítima perquè el destinatari hi atorgui confiança, amb l’objectiu de cometre un acte fraudulent.

Pot ser el servidor de noms de domini, el nom de domini (una adreça web o electrònica) o l’adreça IP, entre d’altres.

Amb la P

troià de goteig
dropper

Troià que força la instal·lació progressiva de programari maliciós en un sistema d’informació sense ser detectat i sense el consentiment de l’usuari.

Fins aquí, aquest recull de neologismes sobre la ciberseguretat.

Deixa’m, per acabar que comparteixi un desig per un any nou, on tothom se senti lliure i segur. On les llengües, ens ajudin a trobar les paraules justes i encertades; mai per ferir-nos ni barallar-nos. 

Espero retrobar-te ben aviat, aquí a Ràdio Tàrrega. Tenim tot un nou any per explorar plegades. Feliç entrada!

Tots els continguts són d’accés lliure i gratuït, sempre mantenint-ne l’autoria.
Amb tot, si ho desitges, pots convidar-me a un cafè.
Sempre gràcies!

Vols rebre les noves publicacions a la teua bústia? Subscriu-te a la llista de distribució quinzenal d’Aplec d’experiències i reflexions sobre tecnologia, educació, ‘…i lo que surja.’

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *